Zagorje
Bajka na dlanu

Rezultati prvog upisnog roka: U zagorske srednje škole upisana 1203 učenika

Datum objave: 17. srpnja 2023.

U ponedjeljak, 17. srpnja 2023. godine u Srednjoj školi Krapina održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati upisa u srednje škole na području Krapinsko-zagorske županije u školsku godinu 2023./2024.

Nakon provedenog prvog roka upisa popunjeno je 88 posto kapaciteta, odnosno u devet srednjih škola kojima je osnivač Krapinsko-zagorska županija upisano je 1203 učenika, što je 26 učenika više nego lani te ima još 128 slobodnih mjesta.

Župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo rezultatima upisa u ljetnom roku. „Najzadovoljniji bi trebali naši gospodarstvenici, privrednici, obrtnici jer je vidljivo povećanje upisa deficitarnih zanimanja sa 155 upisanih prošle godine na 185 ove godine. To je odličan rezultat i potvrda da smo na dobrom putu jer je ključno da moramo osigurati radnu snagu za naše tržište rada“, rekao je župan Kolar te pozvao učenike koji se nisu uspjeli upisati u prvom roku da za jesen pogledaju što svaka škola nudi na svojoj web stranici te da upišu neku od škola u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako Županija kontinuirano prati tržište rada te promovira deficitarna zanimanja. „Ove godine imamo 15 najtraženijih zanimanja koje županija za sljedeću školsku godinu stipendira. To su mahom sve strukovna zanimanja, a vidljivo je kako interes za upis deficitarnih zanimanja raste iz godine u godinu“, rekla je zamjenica župana Jasna Petek.

Pojedinačne rezultate upisa za svaku školu predstavili su sami ravnatelji. U Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Zaboku popunjen je odjel opće gimnazije, dok je u jezičnoj gimnaziji za jesenski upis ostalo šest mjesta, a u prirodoslovno – matematičkoj dva slobodna mjesta. Srednja škola Bedekovčina na ljetnom je roku popunila razrede fizioterapeutskih tehničara i medicinskih sestara, 11 mjesta je ostalo u agrotehničarima, a povećao se i interes učenika za trogodišnja strukovna zanimanja, koja su deficitarna. Tako je ostalo jedno slobodno mjesto za zanimanje zidar, četiri za tesara, četiri za poljoprivredne gospodarstvenike, devet mjesta za plinoinstalatere te deset za zanimanje soboslikar – ličilac- dekorater. Novost je veliki interes učenika za četverogodišnja zanimanja u graditeljstvu, za građevinskog i arhitektonskog tehničara, stoga je škola zatražila suglasnost osnivača i potporu ministarstva kako bi ove godine upisali jedan razred građevinskih tehničara i jedan razred arhitektonskih tehničara. U Srednjoj školi Konjščina ostalo su tri mjesta za zanimanje komercijalist, dva mjesta za strojobravara i tri za vodoinstalatera,  dok je u Srednjoj školi Krapina realizirano 90 posto upisa u 12 razrednih odjela i 14 programa. Ostalo je 11 mjesta u prirodoslovno – matematičkoj gimnaziji, sedam mjesta u jezičnoj gimnaziji, tri mjesta u zanimanju elektromehaničara i pet mjesta za zanimanje prodavača. Srednja škola Oroslavje popunila je sva mjesta za strojarskog tehničara i CNC operatera, a ove su godine, nakon tri godine pauze, na inicijativu osnivača i komore uveli zanimanje bravar te svih šest učenika upisalo odmah u ljetnom roku upisalo. Za zanimanja frizera, kozmetičara i strojobravara su gotovo sva mjesta popunjena, a ostalo je još jedno mjesto u zanimanju stolar. Opću gimnaziju ove godine ne upisuju. U Srednjoj školi Pregrada ove je godine poseban interes bio za farmaceutskog tehničara i prirodoslovnu gimnaziju te je upisano i nešto više učenika od planiranog, dok je za trogodišnje programe kuhara ostalo šest mjesta, a za slastičara osam mjesta. U Srednjoj školi Zabok ostala su još tri mjesta za zanimanje prodavača, dok je sektor turizma i ugostiteljstva popunjen, jedino je ostalo mjesta u eksperimentalnom zanimanju za ugostiteljskog tehničara. Srednja škola Zlatar također je zadovoljna upisima, ostalo je nekoliko upisnih mjesta za opću gimnaziju te jedno mjesto za tehničara za logistiku i špediciju, a Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok popunila je svoje kapacitete, odnosno upisala je razredne odjele po 24 učenika. U sektoru likovne umjetnosti i dizajna zbog interesa je zatraženo još slobodnih mjesta nakon smanjenja upisne kvote.


Fotogalerija