Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 15. travnja 2016.

Osnovne škole iz Belca, Brestovca Orehovičkog, Budinšćine, Gornje Stubice, Konjščine, Kumrovca, Lobora, Mača, Pregrade i Stubičkih Toplica uključile su se u nacionalni projekt Croatian Makers koji je pokrenut s ciljem popularizacije automatike i robotike među školskom djecom. Zagorske škole svojim sudjelovanjem u ovom projektu Instituta za razvoj i inovativnost mladih još jednom pokazuju proaktivnost u iskorištavanju svih ponuđenih mogućnosti za razvitak prepoznatog talenta svojih učenika.

Svaka od škola je kao sudionik projekta dobili pet robota za koje će učenici tijekom izvanškolskih aktivnosti raditi na izradi odgovarajućih programskih kodova za izvršavanje naredbi. Osim što će učenici dobivati nova znanja, sudjelovat će i u Croatian Makers ligi u sklopu koje će na školske adrese stizati zadaci na kojima će učenici i njihovi voditelji raditi po tjedan dana uoči nastupa.  Prvo kolo natjecanja bit će održano svibnja, sljedeće krajem školske godine a nastavak se predviđa početkom jeseni. Za sve pobjednike najavljene su i nagrade u vidu boljih robotičkih platformi.

U projektu Croatian makers sudjeluje 230 škola i drugih ustanova iz cijele Hrvatske kojima je Institut za razvoj i inovativnost mladih  podijelio ukupno 1200 robota. Robotika i automatika idealni su alati za ulazak u svijet programiranja i općenito STEM zanimanja u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno. Pristigla oprema učenicima će olakšati razvoj sposobnosti analitičkog mišljenja i rješavanja problema, sistematičnost, preciznost, inovativnost i kreativnost. Veliko zanimanje učenika i njihovih nastavnika iz cijele Hrvatske pokazuje činjenica da je organizator na početku projekta planirao podijeliti 200 robota u 30 škola, što se višestruko povećalo nakon pokazanog interesa.

 

Više o projektu saznajte na http://croatianmakers.hr/


Fotogalerija