Zagorje
Bajka na dlanu

S foruma “Poljoprivreda na regionalnoj razini – danas i sutra u EU”

Datum objave: 8. ožujka 2010.

U petak 05. ožujka održan je forum pod nazivom „Poljoprivreda na regionalnoj razini –danas i sutra u EU“  u organizaciji Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Krapini. Dan prije isti je forum održan i u Varaždinskoj županiji.
Cilj Foruma bio je dobivanje informacija i iskustava,  kao i savjeta iz Austrije i Slovenije, članica EU koje su poljoprivredi dosta slične našoj županiji, u primjeni i provedbi Zajedničke poljoprivredne politike EU. Od pozvanih udruga, zadruga , većih poljoprivrednika, HZPSS-a, HPA i predstavnika jedinica lokale samouprave i susjednih županija odazvalo se njih pedesetak. Forum su u ime organizatora otvorili župan mr.sc. Siniša Hajdaš Dončić i zamjenica župana Varaždinske županije mr.sc. Blanka Glavica Ječmenica.
Mr.sc. Luka Čuljak održao je predavanje na temu „Prikaz stanja poljoprivrede u Krapinsko-zagorskoj županiji“ u kojem se osvrnuo na stanje u poljoprivrednoj proizvodnji u zadnjih nekoliko godina, te je dao digresije na izložene i interpretirane podatke. Pad obima poljoprivredne proizvodnje u Krapinsko-zagorske županije  je vidljiv  u svim granama i segmentima proizvodnje, te je iznio plan aktivnosti za njihovo ublažavanje.
Prof.dr.sc. Marko Tadić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu odražao je izlganje na temu „Agrarna politika Republike Hrvatske“ s kritičkim osvrtom na izvršene i propuštene mjere i radnje koje su trebale biti provedene prije ulaska Hrvatske  u EU.
Uvid u poticajnu politiku susjedne Slovenije kao članice EU izložio je predavač Slavko Petovar, dipl.ing.agr.  iz Kmetijsko gozdarske zbornice Solvenije,  koji je ujedno i sam poljoprivrednik.  Prisutni su mogli detaljno čuti i vidjeti koje su to mjere vezane uz investicije,  koje uz očuvanje okoliša i i razvitak ruralnih područja  koje se provode u Soveniji, te kretanje cijena poljoprivrednih proizvoda.  
Predavač Peter Krištof, dipl.ing (Austrija-Koruška) održao je predavanje na temu „Aktualna situacija poljoprivrede u  Austriji“  sa osvrtom na; pristupanje Austrije u Europsku Uniju, razvoj poljoprivrede u Austriji, potpore na nacionalnoj razini, te organiziranost poljoprivrednika.
Na kraju ovog dvodnevnog Foruma donijeti su sljedeći zaključci:
1.      Daljnja informiranost poljoprivrednika o primjeni i provedbi zajedničke poljoprivredne politike EU (ZPP);
2.      Daljnja organizacija ovakovih skupova (najava okruglog stola sredinom godine o kohezijskim i drugim predpristupnim fondovima – njihova primjena u praksi).