Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 30. prosinca 2010.

Govor župana, mr.sc. Siniše Hajdaš Dončić, povodom završetka 2010. godine:

 

“Kad danas, u godini što je na izmaku, a bila je izuzetno teška i zahtjevna, sumiramo sve što smo uspjeli učiniti, sve projekte koje smo realizirali i one s kojima ulazimo u iduću godinu – moram priznati da imamo razloga biti zadovoljni.

 

Ostvarili najavljeno i obećano

Sve  što smo najavili i obećali učiniti u ovoj godini uspjeli smo realizirati! Na području ulaganja u energetsku učinkovitost izdvojili smo značajne subvencije za nekoliko desetaka novih solarnih krovova u Zagorju, odobrili sve zahtjeve za ugradnjom kotlova na pelete, a milijunske iznose ulažemo trenutno u obnovu školskih fasada i zgrada kako bi ti važni javni objekti također bili preteče u realizaciji štednim raspolaganjem energijom. Naši učenici nisu ni ove godine ostali bez subvencija za prijevoz, što je značajno očuvalo standard njihovih roditelja. I ove smo godine stipendirali naše studente, kao što smo i obećali ulagati u znanje naših ljudi, kao ključno jamstvo razvoja Županije. Poduzetničke kreditne linije sa subvencioniranom kamatom od strane Županije također su ove godine mnogim našim malim i srednjim poduzetnicima bile na raspolaganju, ove godine ne samo kao poticaj razvoju, nego i očuvanju jednog od najvažnijeg dijela gospodarstva, koji u Zagorju zapošljava najveći broj ljudi.

 

Novi projekti

Pokrenuli smo niz novih i dugoročnih projekata od kojih smo štošta ostvarili već u ovoj godini.

Zagorje kao Bajka na dlanu prije samo desetak mjeseci bio je tek slogan koji je utjelovljavao naše želje i viziju da se naša regija prepoznaje kao ekskluzivna turistička destinacija. Unatoč krizi i vrlo ograničenim novčanim sredstvima, uložili smo znanja, veliku volju i rad ljudi u promociju i brendiranje Županije. Taj važan segment ulaganja i u gospodarstvo nismo željeli ostavljati za neka bolja vremena i prepustiti stihiji. I rezultati se mogu vidjeti u povećanju broja posjeta i noćenja Zagorju. Ali i u promicanju dobrog glasa o kvalitetnim turističkima proizvodima koje smo na to zahtjevno tržište plasirali i kroz Županiju. Zagorje se  počinje doživljavati poželjnim mjestom za odmor i rekreaciju, mjestom gdje se može utažiti glad za vrhunskom kulturom i dobrom zabavom, te steći ili obnoviti spoznaje kulturnog i tradicijskog nasljeđa. Zahvaljujući i modernim turističkim brošurama čiju smo ediciju pokrenuli i dio segmentiranih brošura proizveli ove godine, a nastavljat ćemo izdavati i iduće – danas nije problem doznati što Zagorje nudi i doći do nekog od topličkih i wellness destinacija, do nekog od pedesetak odličnih agroturizama i vinotočja, do naših vrhunskih vinara ili medara… Prije par tjedana promovirali smo i brošuru hodočasničkog turizma i postali prvi u Hrvatskoj s takvom vrstom publikacije.

Od novih projekata kojim također podižemo značajno ljestvicu razvoja jedne regije svakako je kreiranje kreditnih linija za poljoprivrednu proizvodnju i njezino subvencioniranje od strane Županije od čak četiri posto u kamatama. Naši poljoprivredni proizvođači moći će sigurno naći dobru računicu ulaganja u svoju proizvodnju i pozicioniranja već sada u uvjetima europskog gospodarstva.

U tom cilju je osmišljen i realiziran projekt „100 posto Zagorsko“, kao izvrsna manifestacija kojom se izlažu i promoviraju ekološki i zdravi proizvodi zagorskog sela, te bogato kulturno nasljeđe i proizvodnja.

Među novim projektima istakao bih i projekt uređenja Zelene dvorane kao prostora za mlade, njihove udruge i aktivnosti, te tu naglasio i odličnu suradnju s mladima koju imamo preko našeg županijskog Savjeta za mlade. Važno nam je mlade ne samo slušati nego punom pažnjom uvažavati njihove prijedloge i pustiti da se aktiviraju i sudjeluju u kreiranju kvalitetnih stvari u zajednici.

 

U čemu smo bili jedinstveni, a i dobri domaćini

Glasno smo i bez ikakvih zadnjih misli govorili o nužnosti financijske decentralizacije i decentralizacije u širem smislu, koja bi nama, kao i svim drugim regijama, omogućila da planiramo i kreiramo budući razvoj, da realiziramo projekte bez straha da ćemo nešto započeti, a ruka odozgo nam oduzeti i ovo malo sredstava što nam je ostavljeno i onemogućiti nas u razvoju.

Bez politikanstva inzistiramo na gradnji nužne cestovne infrastrukture istočnog dijela Zagorja. Ustrajemo na potrebi uspostave, obnove, brze pruge Klanjec-Kumrovec. Ustrajemo i neprestano zahtijevamo od državnih vlasti da napokon omoguće investicije u mrtve kapitale Kumrovca ,koje su te iste vlasti već desetljeće pustili propadati i kočiti razvoj tog dijela Zagorja.

Posebno valja istaknuti kako je Krapinsko-zagorska županija, u konkurenciji francuskog Strasbourga i talijanskog Torina, izabrana da bude domaćinom Youth regional networka Skupštine europskih regija. Čast domaćinstva shvaćamo kao poruku iz Europe o kvaliteti našeg rada na međunarodnom planu.

 

Što ćemo raditi u idućoj godini

Prvi smo među županijama u Hrvatskoj izradili strategiju razvoja. Razvoja koji je kompatibilan razvoju bilo koje europske regije sa svim našim specifičnostima na kojima i gradimo svoj image i to kao dobar zalog za gospodarski rast.

U toj Strategiji razvoja Zagorje je regija s karakterom, jedna prepoznatljiva  gospodarska i kulturna cjelina, a isto tako kompatibilna i lako integrirajuća u europsku priču i to u svom segmentima života njezinih stanovnika.

A puno sitnih i krupnih koraka prema toj viziji valja napraviti od strane svih nas. Zadovoljan sam što smo zdušno i uprli na tom putu. Najavljujem stoga kako ćemo za 15-tak dana promovirati još jedan set turističkih proizvoda koji su napravljeni u Županiji; osim moderne i vrlo praktične turističke karte Zagorja postavit ćemo i  turističke infopanele s QR kodom koji će turiste i goste Zagorja u hipu preko mobilnih uređaja najnovijom IT tehnologijom spojiti s e-vodičima kroz bogatu i raznoliku turističku ponudu.

Posebno mi je drago najaviti vam kako će prvu visokotehnološku turističku kartu Zagorja predstaviti predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, i to 15. siječnja 2011. tijekom službenog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji.

Slijedeći razvoj turističkih resursa odlučili smo se u slijedećoj godini posvetiti vodi te 2011. godinu proglašavam Županijskog godinom vode. Posebnu brigu vodit ćemo o unapređenju topličkih resursa kojima Zagorje obiluje.

Svima zahvaljujem na suradnji tijekom cijele godine i izražavam uvjerenje da će se ona nastaviti i slijedeće.”