Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 15. prosinca 2021.

Ravnatelj ŽUC – a KZŽ Stjepan Sirovec istaknuo je da se klizište aktiviralo neposredno uz rub prometnice, uz koju prolazi i korito vodotoka, pa je predstavljalo značajnu ugrozu za prometovanje. „Morali smo krenuti s pripremom projektno – tehničke dokumentacije odnosno izradom glavnog projekta i provesti postupak ugovaranja radova kako bi krenuli sa sanacijom ovog klizišta. Izvođač radova je Vodoprivreda Zagorje, ukupna vrijednost samih radova je 577.000 kuna, a primijenjeno je tehničko rješenje armirano – betonske kamen – beton obloga da bi se stabilizirala konstrukcija prometnice i spriječilo daljnje urušavanje“, rekao je Sirovec.

 

Župan Željko Kolar istaknuo je da je klizište u Gorjakovu peto i zadnje veliko klizište koje se ove godine sanira u Krapinsko – zagorskoj županiji u suradnji s Hrvatskim vodama. „Ovdje je bilo kritično s obzirom na gustu naseljenost, a konfiguracija terena je vrlo zahtjevna, nema alternativnog pravca i ova intervencija je bila neophodna, zato je ovo klizište stavljeno kao prioritet. Za sljedeću godinu pripremamo sanaciju sedam klizišta u suradnji s Hrvatskim vodama, a ukupna investicija će biti 200, 300 tisuća kuna veća nego ove godine, kada je bila oko 5,6 milijuna kuna. Kako je pregradsko područje jedno od najpogođenijih klizištima na području županije, i sljedeće godine najveće klizište sanirati će se upravo na području grada Pregrade, vrijednosti 1,5 milijuna kuna“, rekao je župan Kolar te dodao „Mi više nemamo četverogodišnji ugovor s Hrvatskim vodama, međutim Hrvatske vode su nastavile s tim programom, stoga zahvaljujem Vladi RH, nadležnom ministarstvu i Hrvatskim vodama koje su nam omogućile takav zajednički paket. Ovo nam je vjetar u leđa, da što prije saniramo što veći broj klizišta. S ovim programom i intenzitetom nastavljamo dalje, nadajući se da vremenske prilike neće biti takve da će dodatno potencirati otvaranje novih klizišta“, zaključio je Kolar.

 

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj zahvalio je ŽUC – u i Hrvatskim vodama, koje zajednički financiraju projekt te istaknuo da je na području grada Pregrade u posljednjih osam godina dva puta proglašena elementarna nepogoda upravo zbog klizišta. „Imamo ih na državnim cestama, nešto manje, na županijskim i najviše na nerazvrstanim cestama. Samo ove godine više od 300 tisuća kuna je bilo troškova na nerazvrstanim cestama za sanaciju klizišta, a financirani su iz proračuna Grada Pregrade. Što se tiče županijskih cesta, također još dosta toga nam predstoji za drugu godinu. Na području MO Vinagora odnosno na cesti koja povezuje Pregradu i Desinić nekoliko je klizišta koja treba iduće godine riješiti. To su sredstva koja zbog toga jer se moraju rezervirati za klizišta ne mogu biti uložena u modernizaciju županijskih cesta, a brojne od njih trebaju jednu obnovu“, rekao je Vešligaj.

 


Fotogalerija