Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 30. ožujka 2011.

 

Krapina, 29. ožujka 2011.

 

P R I O P Ć E N J E

Sastanak u Ministarstvu na temu Piškornice

 

Jučer je u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i gradnje održan radni sastanak Branka Bačića, ministra zaštite okoliša, prostornog uređenja i gradnje, Mire Medić, ravnateljice Uprave za Europsku uniju, Zlatka Ivaniša, ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa Sinišom Hajdaš Dončićem, županom Krapinsko-zagorske županije, Darkom Korenom, županom Koprivničko-križevačke županije, Ivanom Perhočem, županom Međimurske županije, te Predragom Štromarom, županom Varaždinske županije na temu Piškornica d.o.o..

Na sastanku je obrađena problematika procjene Studije utjecaja na okoliš za koju će se u Ministarstvu održati sjednica već ovog tjedna. Dogovoreno je da projektnu dokumentaciju i stručno mišljenje daju Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i gradnje, te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nakon čega će Brodarski institut pristupiti izradi Studije utjecaja na okoliš.

Fond će preuzeti sve ostale obaveze vezane na projekt „Piškornica d.o.o.“ kao što su ugovaranje i plaćanje svih potrebnih projekata (cost-benefit, feasibilty studija), a koje su nužne za prijavu projekata na EU aplikacije kako bi došli do generalne aplikacije. Za problem otkupa ostatka zemljišta potrebnog za regionalno odlagalište dogovoreno je da Fond osigura sredstva za otkup istog na odvojenom računu.

Prijedlog župana Sjeverozapadne Hrvatske je bilo pronalaženje zakonskog rješenja kako bi se obvezale sve jedinice lokalne samouprave na odvoženje otpada na regionalno odlagalište, tj. da se isto regulira Zakonom o otpadu, te Planom gospodarenja otpadom.