Zagorje
Bajka na dlanu

SEDMI DAN BEZ NOVOZARAŽENIH, JOŠ 5 OSOBA OZDRAVILO

Datum objave: 5. svibnja 2020.

Načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo je da se epidemiološka slika na području Krapinsko – zagorske županije nastavlja popravljati. „Već sedmi dan uzastopce nije zabilježena niti jedna novozaražena osoba. Jučer je uzeto 35 uzorka i svi su negativni, a u protekla 24 sata ozdravilo je još 5 osoba; 3 iz Krapine, 1 iz Pregrade i 1 iz Oroslavja, tako da je na današnji dan ukupan broj ozdravljenih 77. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 61“, rekao je načelnik Stožera Ferek – Jambrek.

 

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je kako je stanje dvoje pozitivnih pacijenata koliko ih leži na odjelu nepromijenjeno. „Ostali su pušteni s odjela. Dodao je i kako se reaktivirao bolnički sustav s obzirom na sve povoljniju epidemiološku situaciju te da se počelo raditi u većem obimu. Kako bi se riješili zaostaci i kako bi dosegnuti kvotu koju i inače radimo do kraja godine, za pacijente će zabočka bolnica raditi i subotama i nedjeljama popodne, a kako bi se našim pacijentima pružila adekvatna zdravstvena skrb. Molimo pacijente za strpljenje, da se drže dogovorenih termina i da se ne okupljaju ispred bolnice. Najveća lista čekanja je za operaciju sive mrene koja se prije ove korone čekala 360 dana, a sada se produljila na više od 460 dana – rekao je Vančina. Na listi čekanja je više 2000 ljudi u polikliničkim ambulantama interne medicine, koji nisu obavili pregled i treba im pružiti zdravstvenu zaštitu i to će se određivati prema hitnosti“, rekao je Vančina.

 

Dr. Bojana Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije rekla je kako je 35 testiranih uzoraka većinom od osoba, zaposlenika iz sustava socijalne skrbi, odnosno iz staračkih domova i svi ti testovi su negativni. Rekla je i kako Zavod dobiva razne upite što liječi COVID- 19. „Kako bi razbili ta neka narodna vjerovanja, odgovorit ću na jedno zanimljivo pitanje koje smo primili ovih dana. Da li dodavanje papra ili ljutih papričica u juhe i druga jela ili dodavanje češnjak liječi COVID 19? Odgovor je ne. Češnjak, papar ili ljuta papričica u vašoj hrani iako dodaju okus ne mogu spriječiti ili izliječiti COVID -19. Najbolji način da se zaštitite od novog koronavirusa je da se držite jedan metar dalje od drugih, da često i temeljito perete ruke, a općenito za vaše zdravlje je dobro i da držite uravnoteženu prehranu, pijete dovoljno tekućine, vježbajte i redovito spavate. Znamo da smo nekima s time već dosadni, ali znate kako kažu Statu Rimljani ‘Repetitio est mater studiorum’“, rekla je dr. Mahmutović.