Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 12. svibnja 2022.

Izložba Sestrinstvo jučer, danas, sutra otvorena je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana sestrinstva. Sve okupljene u sivoj dvorani Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana ovom je prilikom pozdravila zamjenica župana Jasna Petek, koja je naglasila kako Krapinsko-zagorska županija ima nešto više od 1.400 medicinskih sestra i tehničara. „Upravo stoga što u županiji imamo velik broj zdravstvenih ustanova, bolnice i klinike velik dijelom zapošljavaju medicinske sestre i tehničare, ali tu su isto tako i ustanove socijalne skrbi, privatne ustanove te domovi za starije i nemoćne“ – rekla je zamjenica župana Petek te dodala kako naša županija ima izuzetne dvije srednje škole – Bedekovčinu i Pregradu koje u svojim programima srednjoškolskog obrazovanja imaju i program za zanimanje medicinske sestre odnosno tehničara.

Izložba Sestrinstvo jučer, danas, sutra  izrađena je s ciljem povezivanja povijesti sestrinstva i umjetnosti, podizanja svijesti o važnosti povijesnih sadržaja, poticanja interesa za povijesnu tematiku, promišljanja o sestrinstvu danas i sutra te promocije sestrinske profesije. Povijest, sadašnjost i budućnost sestrinstva prikazani su umjetničkim izražavanjem polaznica i polaznika 3. i 4. razreda Medicinskog učilišta Srednje škole Bedekovčina. Učenice i učenici su likovnim jezikom dočarali likove, simbole i zbivanja koja su ih nadahnula na putu spoznaje povijesti sestrinstva u Hrvatskoj i svijetu, na putu spoznaje sestrinstva danas, kao i na putu promišljanja o budućnosti sestrinstva. Također, izložbom je likovnim jezikom dočaran razvojni put sestrinstva.

Okupljene su također pozdravili ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina, glavna sestra OB Zabok Danica Horvat, ravnateljica Srednje škole Bedekovčina Vera Hrvoj te predsjednica Podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara Srednja škola Bedekovčina Božica Jurinec, koja je održala i prigodnu prezentaciju o povijesti sestrinstva.  

Obrazovanje medicinskih sestara odvija se kroz pet godina. Prve dvije godine su opći predmeti, a treća, četvrta i peta predmeti vezani uz struku. Osim teorijske nastave, tu je i puno vježbe u zdravstvenim ustanovama tako da naše medicinske sestre po završetku srednjoškolskog obrazovanja mogu istog trena nastaviti svoj posao u zdravstvenim ustanovama“ – rekla je ravnateljica SŠ Bedekovčina Vera Hrvoj.

Do prije pet godina mogli smo birati, a danas, nažalost, ne možemo dobiti medicinsku sestru, iako su nam potrebe u ovom trenutku jako velike i ne bi nam bilo dovoljno ni 20-ak novih. U siječnju smo zbog covida imali 50 medicinskih sestara na bolovanju i to je zahtijevalo posebnu organizaciju posla. No bez obzira na ovo izazovno vrijeme oni daju sve od sebe kako bi se zdravstvena zaštita odvijala normalno. Medicinske sestre drže četiri ugla naše bolnice i bez njih svega ovog ne bi bilo“ – poručio je ravnatelj OB Zabok Vančina.

Veseli me entuzijazam naših učenika koji su iskazali i kroz ovu izložbu, međutim žalosti me što znam da su nažalost medicinske sestre puno više cijenjene van granica naše države, ne samo kao članovi tima, već su naravno, i drugačije plaćene. Najveći problem nije nam dobivanje posla jer dosta medicinskih sestara nedostaje, nego to što sustav zdravstva ne prepoznaje magistre sestrinstva, odnosno diplomirane medicinske sestre, pa čak ni sve prvostupnice nemaju priznato formalno obrazovanje kad izađu iz sustava školstva“ – kazala je glavna sestra OB Zabok Danica Horvat.

Okupljene su kroz izložbu provele Božica Jurinec, Ksenija Mlinarić i Jasna Šalamon. „Naša škola ove godine obilježava 30. godišnjicu medicinskog učilišta i kako bi se prisjetili svih onih važnih povijesnih činjenica i vidjeli što su sve medicinske sestre radile, gdje smo danas i gdje ćemo biti sutra pripremili smo izložbu kojom prikazujemo povijesne činjenice. Naime, učenici su slikali različite crteže kojima su prikazali sestrinstvo jučer, kao i gdje se ono danas nalazi. Specifično jest što su oni u cijeloj toj priči razmišljali i vidjeli gdje bi jednog dana sestrinstvo moglo biti“ – pojasnila je Božica Jurinec iz SŠ Bedekovčina.

U popratnom programu učenica SŠ Bedekovčina Matea Zeba čitala je poeziju Stane Lovrić.

Izložba je postavljena na prvom katu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, kraj ulaza u ravnateljstvo Bolnice.


Fotogalerija