Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 12. ožujka 2014.

Podsjećamo, tijekom proteklih godina Županija je inicirala niz aktivnosti na povećanju sigurnosti na željezničko – cestovnim prijelazima (dalje u tekstu ŽCP), te je još 2010. godine osnovala Radnu grupu koja je obišla sve ŽCP-e koji su u funkciji, njih ukupno 96. Uzimajući u obzir utvrđeno stanje te elemente poput intenziteta prometa, broja prometnih nesreća i sl., članovi Radne grupe predložili su prioritetne prijelaze kojima bi se podigla razina osiguranja.

U suradnji s Policijskom upravom Krapinsko zagorskom, odnosno u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti koje provodi MUP osigurana su sredstva za osiguranje 2 ŽCP-a. Preduvjet za realizaciju predloženog bila je projektna dokumentacija te je Županija financirala izradu navedene dokumentacije, na osnovu koje su ishođene potrebne suglasnosti. Tijekom 2013. projekt je uspješno realiziran podizanjem razine osiguranja na najvišu razinu za 2 prijelaza na pruzi Zabok – Krapina – Đurmanec – DG: prijelaz Keramika na nerazvrstanoj cesti na području grada Krapine i prijelaz Sajmište na dionici ŽC 2161 u Sv. Križu Začretju. Vrijednost radova za navedene prijelazi iznosi 2.350.440,00 kn bez PDV-a.

Nadalje, kao jedan od većih nedostataka uočeno je nepostojanje sigurne pješačke komunikacije te je Županija tijekom protekle godine započela s aktivnostima postave zaštitnih mimoilaznih ograda za usmjeravanje pješaka. Stoga je u suradnji s predstavnicima HŽ Infrastrukture i jedinica lokalne samouprave obišle ŽCP-e, nakon čega su odabrane lokacije koje zadovoljavaju tehničke uvjete za postavom navedenih ograda.

Županija je i ovaj puta financirala troškove izrade projektne dokumentacije za slijedeće prijelaze:

• na pruzi R 201 Zaprešić – Varaždin prijelaz Hum, 25+575 na NC Grada Zaboka

• na pruzi R106 Zabok – Đurmanec – DG prijelaz Škola 0+772 na dionici NC na području Grada Zaboka

• na pruzi L 202 Hum/Lug – Gornja Stubica prijelaz Stubičke Toplice, 7+485 na D 307

• na pruzi L 202 Hum/Lug – Gornja Stubica prijelaz Donja Stubica, 8+905 na D 307

 

Procijenjena vrijednost postave mimoilaznih zaštitnih ograda na navedenim prijelazima iznosi 670.000,00 kuna bez PDV-a, te su isti na inicijativu KZŽ uvršteni u program radova HŽ Infrastrukture u tekućoj godini.

Osim toga, 2012. godine Županija je u suradnji s Županijskom upravom za ceste inicirala podizanje razine osiguranja prijelaza u Poznanovcu inovativnom metodom – postavom LED dioda (princip rada: upozoravaju vozače i druge sudionike u prometu o nailasku vlaka putem svjetleće signalizacije- LED-dioda ugrađenih u kolnik koje se pale prilikom dolaska vlaka u krugu od 800 metara od željezničkog-cestovnog prijelaza).To je ujedno i prvi prijelaz na području RH osiguran dodatnom signalizacijom na principu LED dioda.

Tijekom ove godine očekuje se postava zaštitnih mimoilaznih ograda za usmjeravanje pješaka na navedena četiri ŽCP-a radi podizanja razine osiguranja pješaka. Međutim, potrebna je pažnja svih sudionika u prometu i poštivanje prometnih pravila i signalizacije radi što veće sigurnosti u prometu.