Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 7. ožujka 2014.

Sport i rekreacija mladih bitan su aspekt svake društvene zajednice. Svjesni činjenice da se stanje u gospodarstvu i ekonomsko – socijalna situacija uvelike odražavaju na sport i sportska događanja, Županijski savjet mladih potaknuo je raspravu o trenutnim problemima u sportu, a kako komplementarnu temu rasprava je obuhvatila i tendencije u prehrambenim navikama mladih.

Cilj sjednice bio je pokrenuti širu raspravu na temu stanja u sportu i zdravog načina života mladih te identificirati konkretne aktivnosti kojima Županija može pomoći u dizanju svijesti o zdravom načinu života. Uz članove Županijskog savjeta mladih problematiku su analizirali predstavnici sportskih udruga i klubova, predstavnik športske zajednice Krapinsko – zagorske županije, predstavnik Nogometnog saveza Krapinsko – zagorske županije, predstavnik Zavoda za javno zdravstvo te magistar nutricionizma, gospodin Nenad Bratković. Sjednici je bila nazočna i Predsjednica županijske skupštine, gospođa Vlasta Hubicki, te Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek.

Šire poimanje zdravog načina života uz sport zasigurno kreće od prehrane. Trend porasta broja djece i mladih prekomjerne tjelesne težine poziva na pozornost i preventivno djelovanje. Problem je dijelom uzrokovan lošim prehrambenim navikama te fizičkom neaktivnošću. U svrhu poticanja razvoja kvalitetnijih životnih navika djece i mladih, potrebna je kvalitetna i konstantna zdravstvena edukacija i savjetovanje o prehrambenim navikama, te poticanje mladih na bavljenje sportom.

Sportske udruge i klubovi funkcioniraju zahvaljujući entuzijazmu zaljubljenika u sport. Mogućnost rekreativnog bavljenja sportom i dostupnost adekvatne infrastrukture možemo smatrati javnim dobrom. Samim time opravdano je očekivati postojanje iste. Uvijek postoji prostora za unaprjeđenje sportske infrastrukture, a kontinuirano ulaganje u nju treba uskladiti s drugim proračunskim prioritetima. S druge strane potpora sportskim klubovima otvara pitanje: Gdje je jasna granica rekreativnog bavljenja sportom i komercijalne djelatnosti? Nepovoljni trendovi doveli su nas do situacije u kojoj je marginalizirano spontano okupljanje mladih i rekreativno bavljenje sportom. Profesionalizacija sporta iziskuje prepoznavanje potreba od strane privatnog sektora, do čega još nije došlo.

Kako značajnije probleme, predsjednik Savjeta Vedran Bukvić u zaključnu sjednice istaknuo je nepoznavanje stvarnih opasnosti pretilosti od strane roditelja, izostanak doktora sportske medicine na području županije, pad motiviranosti školaraca za bavljenje sportom i manja uključenost djevojčica u sportske aktivnosti u odnosu na dječake. Također diskusijom je upozoreno na potrebu većeg prepoznavanja projekata civilnog društva koji tijekom ljeta mobiliziraju mlade oko ideje sporta.