Slavica Krklec s Vučiteljičlinim salenjakom najbolja na 17. Babičinim kolačima
Tradicionalna manifestacija Babičini kolači održana je 27. travnja 2025. godine na području sajmišta u Zlataru.
Lentu zagorske “najbabice” ponijela je Slavici Krklec iz Pregrade s kolačom Vučiteljičin salenjak. Drugo mjesto za kolač Tuljčići osvojila je Nadica Varžić iz Oroslavja, dok je treća sa svojim Amalijinim kiflicama od masti bila Zdenkica Ljubić iz Oroslavja. Župan Željko Kolar uručio je pobjedničku lentu te izrazio zadovoljstvo izuzetno velikim brojem posjetitelja. “Ovoliki broj vas koji ste došli probati najbolje kolače na svijetu potvrda je da radimo dobar posao. Ne samo da štitimo stare recepte od zaborava, da podsjećamo mlade generacije na slastice za koje nisu ni čuli, a kamoli da bi ih probali, nego i kroz našu knjižicu recepata održavamo tradiciju i omogućujemo našim hotelima i restoranima da naprave iskorak u ponudi deserata“, istaknuo je župan Kolar te dodano naglasio izuzetnu gastronomsku ponudu Krapinsko-zagorske županije . “Tu naravno, osim naših zaštićenih proizvoda – purice, mlinaca, štrukli, bagremovog meda te autohtone sorte vina, slastice zauzimaju važno mjesto. Slastica može popraviti najgori ručak, a kod nas, za to nema straha upravo zbog ove sjajne manifestacije i naših babica koje prezentiraju slastice koje su radile njihove bake“, poručio je župan Kolar.
„Jako sam iznenađena. Nisam se tome nadala. Hvala svima koji su prepoznali moj trud. Već 11 godina sudjelujem na Babičinim kolačima, tako da mi je ovo strašno veliki plus“, ispričala je baka Slavica Krklec.
Na Babičinim kolačima se ove godine natjecala 31 babica. Najmlađa među okupljenima bila je pedesetjednoogodišnja Valentina Bočkaj iz Gornje Stubice, a najstarija 81-godišnja Ana Vorih. Po broju unučadi, s njih čak 13 rekorderka je Marica Kipa iz Lobora. Marija Bračević i Božica Lacković sudjelovale su u svih 17 izdanja ove manifestacije.
“Kod našeg obilaska svih sudionica gledamo vizualni dojam kolača, nakon toga ide kušanje, pratimo i njihovu priču, gleda se težina izrade kolača, a gleda se i da se taj kolač može primijeniti u ugostiteljstvu. Između prvog i drugog mjesta bilo je bod ili dva”, istaknuo je predsjednik Ocjenjivačkog suda Branko Čukelj, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza. Uz njega su u Ocjenjivalkom sudu bili Štefica Gulija i Dražen Đurišević
Priznanje Izvorno zagorsko dobila je baka Štefica Tkalčević. U ocjenjivačkom sudu su za ovaj izbor bile Senka Jurina, Karla Ded i Božena Kos.
U babičinim kolačima uživao je velik broj posjetitelja iz svih krajeva Krapinsko-zagorske županije, ostatka Hrvatske, kao i gosti iz susjednih zemalja. Sve okupljene pozdravila je i gradonačelnica Zlatara i saborska zastupnica Jasenka Auguštan Pentek. “U utorak smo otvorili našu tržnicu, a danas već ugostili Babičine kolače. Bio je prekrasan dan, ali i velik odaziv ljudi pa sam izuzetno ponosna na sve koji su sudjelovali u organizaciji. ‘Babičini kolači’ nikad nisu bili u Zlataru, takva manifestacija nam je trebala. Sve su se zvijezde poklopile i zbog toga nam je drago“, rekla je gradonačelnica i saborska zastupnica Auguštan Pentek.
U dodjeli nagrada i priznanja sudjelovali su i saborska zastupnica i načelnica Konjščine Anita Curiš Krok, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić, načelnica Mača Mladenka Mikulec Šimunec, načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak, načelnik Bedekovčine Darko Ban, načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički, županijska pročelnica Sanja Mihovilić te voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar.
U popratnom programu nastupila je Ženska vokalna grupa Dore te Tamburaški sastav KUD-a Belec.
Babičine kolače su organizirali Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorska županija, u suorganizaciji Grada Zlatara i Turističke zajednice Zlatni istok Zagorja
Recept pobjedničkog kolača:
1/4 kg sala
1/4 kg brašna (pola glatko, pola oštro)
1/4 kg mljevenog oraha
1/4 šećera
3 žumanjka
Od ovih sastojaka zamijestiti tijesto i razvaljati na debljinu pola prsta. Zatim rezati sa malom čašom krugove. Od tri bjelanjka napraviti snijeg i snijegom mazati kolačiće prije pečenja te ih posipati orasima. Peči 10-ak minuta dok malo ne porumene. Kad se ispeče ohladiti te namazati pekmezom od šljiva i spojiti.
