Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 11. listopada 2021.

Jubilarno 10. izdanje KIKI – međunarodnog festivala dječjeg filma u organizaciji Društva Naša djeca Zabok i Građanske organizacije za kulturu održano je od 4. do 8. listopada 2021. godine. Na završnoj svečanosti je u ime župana Željka Kolara bila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec, koja je organizatorima uručila Županovu zahvalnicu za doprinos očuvanju i promociji filmske kulture te za promociju Krapinsko-zagorske županije u zemlji i svijetu. U ime Grada Zaboka prisutne je pozdravila pročelnica Natalija Gretić.

NAJBOLJI FILMOVI

Među tridesetak filmova iz cijeloga svijeta dječji žiri u sastavu Lovro Klancir, Fran Klemar, Sara Premerl Peštaj i Katarina Tomek odlučio je glavnu nagradu dodijeliti igranom filmu „Sestre“ slovenske redateljice Kukle Kesherovic. Posebno zadovoljstvo organizatorima bio je dolazak autorica nagrađenog filma na proglašenje, kojemu su prisustvovale redateljica Kukla Kesherovic, producentica Barbara Daljavec i glumica Mina Milovanović. Autorice su bile vidljivo dirnute nagradom, a posebno obrazloženjem dječjeg žirija, te su istaknule da im je ova nagrada posebna upravo iz razloga što su je dodijelila sama djeca, koja su prepoznala vrijednost i važnu temu kojom se film bavi. 

U svome pojašnjenju odabira glavne nagrade članovi dječjeg žirija obrazložili su sljedeće: „Ovaj igrani film pokazuje nam problem današnjih društava: u gotovo svim društvima djevojke i djevojčice su najčešće diskriminirane te fizički i psihički silovane. Radnja se temelji na prijateljicama/sestrama koje su imale brojne probleme i neprihvaćanja u svakodnevnici zbog toga što su bile drugačije, a kroz radnju nas vodi deset njihovih pravila od kojih je najvažnije zadnje: SESTRE! O temama koje film otvara trebalo bi se više govoriti i svakako mislimo da je baš zbog toga ovaj film na neki način posebniji od ostalih, te se u njemu neke osobe mogu pronaći. Između ostalog, film govori o tome koliko su sestre uvijek spremne jedna drugoj pomoći. Kad se jedna nađe u neprilici, druge ju uvijek spašavaju. Glazba ima važnu ulogu u cijeloj priči, mijenja se i prati događaje iz njihovog života. Jedna od poruka filma je da se ne bojimo pomaknuti granice u životu. Postoji ono na što smo navikli, ali treba se pokrenuti, svladati strah i stjecati nova iskustva. Na kraju svega, film nosi jako važnu glavnu pouku: Sve za jednu, jedna za sve!

Uz glavnu nagradu, posebne pohvale žirija dodijeljene su animiranom  filmu „Tobi i Turbobus“ njemačke autorice Verene Fels, animiranom filmu „Bašmebriga“ kanadskog autora Kinga Isaaca i igranom filmu „Krađa u centru“, njemačkog autora Hoffmanna Jerrya.

FESTIVALSKI PROGRAM U ZABOKU, KRAPINI i ONLINE U CIJELOM SVIJETU

Usprkos ograničenom broju posjetitelja u kinima u pandemijskim uvjetima, ovogodišnji je KIKI u publici okupio preko dvije tisuće djece, a pored glavnog programa – filmskih projekcija uz vodstvo filmskih edukatora Nine Kovačića i Silvestra Milete koje su održavale u Kinu Zabok i Krapini, festivalski se program mogao pratiti i online u cijeloj Hrvatskoj i svijetu.

Predfestivalski popratni program 10. KIKI-ja realiziran je u prvom dijelu godine, a obuhvatio je radionicu „Kako gledati film“ pod vodstvom filmskog kritičara Nine Kovačića, radionicu „Moć slike“ pod vodstvom redatelja Tomislava Šobana na kojoj je nastao film „Film kao san“  i  radionicu animacije pod vodstvom animatorskog tandema Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona na kojoj je nastao animirani film „Voće i povrće nemoguće“ te promociju romana Pošta za Li, autorice Elizabete Končić Trlek.

 U sklopu ovogodišnjeg KIKI-ja održane su projekcija nagrađivanog dokumentarnog  filma „Povuci – potegni“ i panel-diskusija s redateljem filma Nevenom Hitrecom i psihologom Borisom Jokićem. Kako je ovo događanje naišlo na iznimno  pozitivne reakcije učitelja i nastavnika te pokazalo njihovu potrebu za više ovakvih sadržaja, organizatori najavljuju nastavak edukativnih programa u budućnosti.

Deseto izdanje KIKI-ja svojim je bogatim programom, vrsno odabranim filmovima i edukacijskom komponentom ponovo pokazalo kako je interes za film potrebno razvijati od najmlađe dobi, te koliko su manifestacije ovog tipa dragocjene za razvoj naše kulture. To potvrđuju brojne poruke zahvale, komentari mladih gledatelja i najave budućih dolazaka koje organizatorima pristižu iz škola i vrtića diljem Zagorja te od online gledatelja iz cijele Hrvatske i svijeta.


Fotogalerija