Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 26. ožujka 2023.

Na predavanju je predstavljen program koji je izradilo Povjerenstvo za izradu Programa povećanja proizvodnje hrane i drva za ogrjev na području grada Klanjca i novog, inovativnog koncepta solidarne poljoprivrede i šumarstva. Okupilo se pedesetak zainteresiranih, među kojima i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je riječ o vrlo jasno izraženom konceptu, usklađenom s mjerama ruralnog razvoja Krapinsko-zagorske županije. „-Magistar Husnjak je dio života radio u Švicarskoj i ima kontakt s poljoprivrednicima, radio je i u savjetodavnoj službi, ima mnogo međunarodnih projekata i suradnja s okolnim zemljama i pozitivna iskustva sigurno može vrlo dobro prenijeti u ovaj naš dio. Tu je, naravno i LAG preko kojeg idu određeni natječaji za OPG-ove i gdje se neke od ovih stvari mogu involvirati u sam sustav“ – kazao je župan Kolar.

„Na području Grada Klanjca je nemoguće vidjeti domaću životinju, a do prije nekoliko godina ih je bilo puno više i to nas je navelo na razmišljanje na koji način pomoći građanima koji se žele baviti poljoprivrednom proizvodnjom, ali i ljudima koji žele kupovati ekološko voće i povrće“ – rekao je gradonačelnik Brlek, napomenuvši da je ovo predstavljanje rezultat rada Povjerenstva koje prati razvoj poljoprivrede na ovom području i daje određena rješenja prihvatljiva za grad i njegove stanovnike.

„Ideja za koncept programa je nastala na temelju knjige dr. Olge Orlić. Ključni cilj je da ostvarimo proizvodnju maksimalnim korištenjem resursa na lokalnoj razini da realiziramo kratke lance opskrbe, da eliminiramo posrednike, da na taj način poljoprivrednik dobije više za svoj proizvod, a može će biti nešto jeftinije za potrošače. Opće je poznata činjenica da je lokalna hrana svježa, da je od poznatog proizvođača, da nije bila u dugom transportu, da je kvalitetnija, ukusnija. Te ciljeve ćemo pokušati realizirati na način da osnujemo Udrugu solidarna poljoprivreda i šumarstvo Klanjec negdje u 9. mjesecu da povežemo proizvođače koji imaju sad proizvodnju i potencijal za povećanje i potrošače, u prvom redu lokalne, a onda i sa strane“ – opisao je ovaj program Milan Husnjak, koji se nalazi na čelu Povjerenstva koje je u protekla tri mjeseca pripremalo koncept programa Solidarna poljoprivreda i šumarstvo Grada Klanjca.

U sklopu programa predstavljanja održano je i više predavanja, među kojima i ono od strane pročelniea Urpavnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Krapinsko-zagorske županije Sanje Mihovilić: “Master plan gospodarskog razvoja Krapinsko-zagorske županije do 2027. godine – fokus poljoprivreda i šumarstvo”. 

 

 


Fotogalerija