Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 1. ožujka 2016.

Voditeljicom radne skupine, koju čine predstavnici Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“  i predstavnici hrvatskih županija, imenovana je Sonja Borovčak, koja je sadašnja dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske te prijašnja županica Krapinsko-zagorske županije.

Sastanak je vodila prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza DND-a Hrvatske i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, koja je i prezentirala dosadašnja iskustva i rezultate akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“.

Članovi Radne skupine razgovarali su o aktualnom problemu egzodusa čitavih obitelji u inozemstvo, ali i o izuzetnom padu nataliteta, predlagali su moguća rješenja i načine potpore koje bi problematiku sveli na minimum, a županije formirali kao aktivne nosioce i stvaratelje okružja za dobrobit djece.   Upravo ovaj afirmativni pristup projekta „Županija – prijatelj djece“, usmjeren mobilizaciji županija, gradova i općina u podizanju kvalitete života djece općenito jedan je od pozitivnih pristupa u rješavanju ovakvih problema.

Unutar Radne skupine određene su četiri podgrupe (područja) za razradu kriterija projekta „Županije – prijatelji djece“:  opći kriteriji (odluka Županija u uključenje u projekt, programi i planovi za djecu, financijska izdvajanja, partnerstvo, ljudski kapaciteti, regionalni razvoj); zdravlje i sigurnost djece;  odgoj i obrazovanje, kultura, sport i slobodno vrijeme djece;  socijalna skrb, udruge i podrška roditeljima u skrbi i odgoju djece.

Predstavljen je i  francuski model projekta ‘Departman prijatelj djece’, kao primjer  vrlo dobrog modela za prijenos iskustava u razradi kriterija „Županije – prijatelji djece“ u Hrvatskoj. Radna skupina je pri završetku sjednice zaključila kako kroz sve korake koje poduzimaju glavni cilj uvijek treba biti dobrobit djeteta.

Hrvatska zajednica županija potpisala je sporazum sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske o podršci i partnerstvu u provedbi projekta „Akcija gradovi i općine – prijatelji djece – Županije-prijatelji djece“. Cilj ove inicijative je omogućiti potpunije i brže ostvarenje prava i potreba djece priznatih Konvencijom UN-a o pravima djeteta te poticati partnerstvo i dobro upravljanje među županijama u stvaranju zajednica i društva prijatelja djece. Ovaj program obuhvaćao bi sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici stvarajući sigurno i poticajno okruženje za djecu, usmjerenog na dobrobit djece kako bi i prve županije u Hrvatskoj ostvarile status „Županije – prijatelji djece“.