Zagorje
Bajka na dlanu

Sonji Borovčak priznanje od UNICEF-a

Datum objave: 29. prosinca 2016.

Sredinom prosinca 2016. godine Ured UNICEF-a u Hrvatskoj organizirao je u Zagrebu svečanost na kojoj je proslavljen 70. rođendana UNICEF-a, na kojem su vodećim domaćim stručnjacima i zagovornicima za prava djece dodijeljena UNICEF-ova priznanja za doprinos skrbi o djeci Prijatelj/Prijateljica generacijama djece. Među dobitnicima priznanja je i Sonja Borovčak, predsjednica DND-a Zabok i dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, a osim nje, priznanje su dobili i dr. Julije Meštrović, Jasenka Pregrad, Erika Spirić i Stana Vereš.

 

Sonja Borovčak za svoju dugogodišnju skrb o djeci kao predsjednica DND-a Zabok, dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, saborska zastupnica i županica Krapinsko-zagorske županije prepoznata je od strane UNICEF-a kao osoba koja je utjecala na važne promjene za dobrobit djece što je i cilj da lokalne zajednice skrbe na najbolji mogući način o djeci. Upravo svojim radom i postignućima kroz organizacije civilnog društva i regionalnu samoupravu pokazala je kako je važno da djeca u svojim zajednicama i sredinama bez obzira gdje žive dobe svu skrb koja im je potrebna za sigurno i bezbrižno odrastanje.

 

UNICEF je osnovan 11. prosinca 1946. kako bi osigurao hranu, odjeću i zdravstvenu skrb milijunima djece koja su nakon Drugog svjetskog rata živjela u nezamislivo teškim uvjetima. S vremenom je UNICEF počeo ulagati u trajna rješenja kako bi se osigurale strukturne promjene. Ulaganja u prve moderne mljekare i tvornicu penicilina, osiguravanje kvalitetne edukacije za medicinsko osoblje i druge stručnjake, stotine bicikala i automobila za patronažnu službu dali su rezultate. Smrtnost novorođenčadi drastično je smanjena, iskorijenjene su bolesti za koje danas mnogi i ne znaju da su harale našim krajevima, poput malarije, škole su postale kvalitetnije i opremljenije tada suvremenim nastavnim priborom.

 

UNICEF je bio prva međunarodna organizacija koja je ratne 1991., i prije međunarodnog priznanja Hrvatske, otvorila svoj Ured za krizne situacije kako bi se osigurala humanitarna pomoć i psihosocijalna podrška djeci i njihovim obiteljima. Nakon završetka Domovinskog rata u našem su fokusu druge teme – obrazovanje o opasnostima od mina, rodilišta prijatelji djece i brojne druge. Među najupečatljivijima su bile akcije „Stop nasilju među djecom”, „Svako dijete treba obitelj” i „Prve tri su najvažnije”, kojima smo nastojali potaknuti društvo potrebe djece stavi na prvo mjesto.