Zagorje
Bajka na dlanu

SPOMENIK HRVATSKOJ HIMNI DOBIO SVOJ SREBRNJAK

Datum objave: 11. svibnja 2018.

Događanju je nazočio župan KZŽ Željko Kolar. „Svaka država ima tri simbola – grb, zastavu i himnu. Mi imamo četiri, jer ovome dodajemo još i, jedinstven u svijetu, spomenik hrvatskoj himni. Mnogo je velikih ljudi u povijesti Hrvatske bilo upravo iz Zagorja, pa ne treba čuditi što je himna naše zemlje nastala upravo u ovom kumrovečkom kraju“, rekao je župan Kolar te dodao da će Županija otkupiti prvih sto srebrnjaka. „Njih ćemo poklanjati na službenim i diplomatskim putovanjima, a moram reći da će srebrnjak s brojem jedan dobiti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, s brojem dva predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a srebrnjak s brojem tri premijer Andrej Plenković“, rekao je župan Kolar.

Načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt istaknuo je da je velika čast kad netko primi poklon s takvim motivima. „Ponosni smo što je naš kraj bio inspiracija Antunu Mihanoviću za pisanje himne, ali i što je izdan ovaj srebrnjak. Kumrovec je jedno mjesto velike povijesti, ali, siguran sam, i svjetlije budućnosti“, istaknuo je Šplajt. Gost na predstavljanju bio je i počasni konzul Republike Hrvatske u Mariboru Šime Ivanjko, koji je naglasio kako je srebrnjak vrijedna uspomena na domovinu. Da je tako, složila se i saborska zastupnica Marija Puh, koja je rekla da je srebrnjak koristan i vrlo vrijedan suvenir za turizam županije, ali i Hrvatske.

Prva serija srebrnjaka SPOMENIK HIMNI izdana je u nakladi od 1000 komada. Srebrnjak je mase 15 grama, promjera 37 milimetara, čistoće 999/1000 i oznake godine 2013. kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Prednju stranu, avers, krase reljefna karta Republike Hrvatske, godina 2013, 28 zvjezdica te uz gornji rub natpis HRVATSKA, a uz donji rub natpis EUROPA. Stražnju stranu, revers, krase spomenik himni i njen prvi stih na sredini. Uz gornji rub se nalazi natpis SPOMENIK HIMNI 1935, a uz donji rub natpis HRVATSKA HIMNA 1835 iznad kojeg se nalaze oznake mase, kemijskog elementa i čistoće srebra.

VIDEO NA LINKU: https://instagram.com/p/BiopbDEgq3P/


Fotogalerija