Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. svibnja 2018.

Sporazum o suradnji potpisan je u sklopu posjeta Pekinške organizacije za znanost i tehnologiju (BAST) Krapinsko-zagorskoj županiji, a svrha posjete je stvoriti partnerstvo između organizacije BAST, Županije, Grada Donje Stubice i Zaduge ZEZ.  Kineska je delegacija ovom prilikom svojim domaćinima predstavila jedan od velikih znanstvenih centara u Pekingu, dok su sami upoznati s predviđenim konceptom znanstveno edukativno-zabavnog centra koji se planira urediti u dvorcu Stubički Golubovec.

Zamjenica župana Jasna Petek je nakon potpisivanja sporazuma istaknula: „Na početku ovakvog jednog projekta važno je imati vjetar u leđa od ovakve jedne respektabilne organizacije. Darovitost i talentiranost su generator razvoja svake zajednice te im u Županiji pridajemo veliko važnost – ovaj je projekt važan  za popularizaciju znanosti, ali i prilika za novu turističku destinaciju, odnosno jedna nova turistička niša u našoj županiji – znanstveni turizam“ – rekla je zamjenica župana za društvene djelatnost Jasna Petek te zahvalila gostima iz Kine na podršci.

Izvršni potpredsjednik Pekinške organizacije za znanost i tehnologiju Ma Lin naglasio je važnost promocije znanosti u svim sredinama „Zajednički cilj nam je da propagiramo znanost. Naša organizacija iz Pekinga ima u tome iskustva s više od 200 suradnika diljem svijeta te se nadamo da ćemo i s vama plodno surađivati i da će vam naša iskustva biti pomoć i primjer“ – rekao je izvršni potpredsjednik Ma Lin.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić istaknuo je veliku važnost Dvorca Stubički Golubovec i projekta znanstveno edukacijskog-zabavnog centra za Donju Stubicu. „Ovo nam donosi gospodarski, znanstveni i turistički doprinos. U cijeloj regiji, osim u Ljubljani, ne postoji niti jedan znanstveni centar tako da ne samo da je ovo gradski ili županijski projekt, nego možemo reći daj i nacionalni i regionalni“ – rekao je gradonačelnik Gospočić.

Jedna od potpisnica Sporazuma je i Renata Brkić, predsjednica skupštine Zadruge znanstveno edukacijskog-zabavnog centra, koja je zajedno sa suradnicima istaknula da je svrha takvih centara prikaz znanosti na interaktivan i zabavan način. „Cilj nam je da u Hrvatskoj dobijemo jedan centar gdje bi se popularizirala znanost, jedna nova generacija muzeja, gdje posjetitelj dolazi u interakciju s eksponatima i gdje se na jedan zabavan način znanost demistificira širokoj publici“ – rekla je Renata Brkić, predsjednica skupštine Zadruge ZEZ.

Potpisivanju ugovora je nazočila direktorica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar te predsjednica Društva Kajkaviana Ines Krušelj Vidas, koja je goste iz Kine upoznala s bogatom poviješću dvorca i cijelog posjeda.


Fotogalerija