Zagorje
Bajka na dlanu

Središnje županijsko obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata

Datum objave: 18. studenoga 2021.

Zajednički vijenac položila je delegacija Krapinsko–zagorske županije u kojoj su bili župan Željko Kolar, predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša, zamjenica župana Jasna Petek, županov savjetnik za branitelje umirovljeni pukovnik Žarko Miholić te članice i članoci Županijske skupštine. Svijeće su u spomen svim žrtvama Domovinsog rata zapalile delegacije braniteljskih udruga, gradonačelnici i načelnici zagorskih gradova i općina, delegacija Policjske uprave krapinsko-zagorske te Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije.

 

 

 

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar istaknuo je nakon svečanosti: „Teško da bilo koga od nas danas ovdje nisu savladale emocije, da se nismo sjetili nekog od naših kolega branitelja koji je položio svoj život na oltar domovine, nekog našeg trenutka iz Domovinskog rata koji je na nama ostavio trag. Vukovar je ipak nešto posebno i u Vukovaru se branila Hrvatska i da hrvatski branitelji nisu toliko dugo odolijevali, pitanje je dokle bi došla ova kombinacija četnika i velikosrpske politike i vojske, gdje bi se postavila granica i na koji način bi mi to poslije vraćali u granice Republike Hrvatske“ – kazao je župan Kolar te naglasio kako svi zajedno trebamo dati maksimalan doprinos za stvaranja normalnog i dobrog života u Vukovaru i čitavoj Hrvatskoj. „U našoj županiji imamo poseban privilegij da počast Vukovaru, Škabrnji i svim palim hrvatskim braniteljima obilježavamo ispred spomenika Lijepe naše. Radimo to na poseban način u svim našim gradovima i općinama, svi zajedno – građani, branitelji, gradonačelnici i načelnici, samo kroz jednu misao, da se ne zaboravi. Ne zaboravimo Vukovar“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Kolar.

Na obilježavanju u Zelenjaku je i ove godine bio Tomislav Bedeniković iz Udruge ratnih veterana 1. Gbr Tigrovi Krapinsko-zagorske županije, koji je i sam sudjelvoao u obrani Vukovara, gdje je i ranjen. „Moja sjećanja i osjećaji i danas su praktički nepromijenjeni. Ponosan sam što sam poznavao te ljude s kojima sam ratovao dolje kojih nažalost danas nema. Da nije bilo tih ljudi danas naša Hrvatska bila ovakva kakva je, a kako to obično biva najbolji i najhrabriji stradaju. Danas njih više nema, a na nama je da pomognemo civilnim vlastima i svim drugima koliko je u našoj moći da taj san koji su dečki sanjali i nisu ga dosanjali, nisu ga doživjeli da se ostvari njihovoj djeci, da se mogu oni prisjetiti i reći – danas imamo Hrvatsku kakvu je htio moj stric, tata, nećak, ujak. Nažalost, kao i svaki rat i taj je odnio ljude, ali on nosi najbolje. Dečki, hvala vam što ste bili dolje, a ja sam vjerojatno u jer sam s tim hrabrim ljudima bio koji su pridonijeli tome da preživim ja i svi mi drugi“ – poručio je Tomislav Bedeniković.

Okupljene je pozdravio i načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt. Svečanost su svojim izvedbama obogatili Josipa Lončar i Nikola Kristić.

 

Zajednički su vijenac nosili pripadnici povijesne postrojbe Krapinsko-zagorske županije Kostelske pištole Keglevićeve straže Kostel.


Fotogalerija