Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 25. srpnja 2018.

O navedenoj temi govorili su župan Željko Kolar, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, ravnateljica škole Draženka Jurec te ispred Zagorske razvojne agencije Ivana Šalković. Konferenciji za medije nazočile su i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek te ravnateljica ZARE Karolina Barilar. „Već nakon samog ocjenjivanja, one prve faze, bilo je jasno da je naš prioritet bio centar kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, jer smo najjača kontinentalna turistička destinacija u Hrvatskoj. Centar kompetencija dio je prioriteta našeg Masterplana turizma .Nakon samog ocjenjivanja bilo je jasno za Zabok sjajno stoji, da smo jedna od najboljih ovakvih strukovnih škola u Hrvatskoj i bilo je jasno da će  Zabok proći. Ono što nas razlikuje od drugih je da smo mi već davno počeli projektirati i imamo gotovo idejno rješenje i jedini smo ili jedni od tri koji smo u samoj prijavi dali i idejno rješenje samog centra kompetencija, što nije bio uvjet, ali smo mi to već imali razrađeno“, rekao je župan KZŽ Željko Kolar te dodao da slijedi raspisivanje natječaja za izradu glavnog projekta dobivanja građevinske dozvole. „To će se sve odvijati u idućih 15 – ak dana i kad Ministarstvo raspiše pozivni natječaj, opet ćemo biti među prvima koji će se formalno javiti na natječaj i dobiti odobrenje te krenuti s radovima. S obzirom na postupak javne nabave, bio bih zadovoljan kada bismo iduće godine na ljeto krenuli s radovima“, dodao je župan Kolar.

 

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek je rekao: „Odrastao sam u blizini ove škole i bio svjedok prvih kopanja, gradnje i doživio sam tren da ide u realizaciju druga, još bitnija faza. U ovom trenu ovaj projekt znači iskorak u obrazovanju, u stjecanju kompetencija za buduće razdoblje u turizmu i gospodarstvo općenito. Ne samo da nudimo osposobljavanje i školovanje u ovoj vrijednoj instituciji, nego u budućnosti i smještajne kapacitete za naše goste kojih imamo često, ali ih nemamo kuda smjestiti“, rekao je gradonačelnik Hanžek te istaknuo da su ljudi koji su stvarali  i nadograđivali školu, oni koji danas u njoj rade, zaslužili ovakvo priznanje. „Mogu s ponosom reći da smo od 352  strukovne škole u 5 sektora bili na trećem mjestu u Hrvatskoj, u sektoru ugostiteljstva i turizma drugi i to samo zato jer nismo imali smještajnih kapaciteta za organizaciju obrazovanja odraslih. Danas govori o školi za život, o povezivanju s gospodarstvom, a mi radimo to od početka, samo ove školske godine imali smo 20–ak radionica koje su za naše učenike i mentore vršili naši bivši učenici koji su danas uspješni kuhari diljem Europe i svijeta. Nije bilo ove godine važnije manifestacije s područja ugostiteljstva i turizma gdje naši učenici i nastavnici nisu sudjelovali, pojavljivali smo se na europskim natjecanjima. Sada tek predstoji veliki posao, ali mi se posla ne bojimo“, istaknula je ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec.

 

Prezentaciju je ispred ZARE održala Ivana Šalković, koja je istaknula da će Regionalni centar kompetencija pružati obrazovanje i osposobljavanje kroz nekoliko modula: formalno strukovno obrazovanje, formalno obrazovanje odraslih, neformalno obrazovanje, unaprjeđenje kompetencija nastavnika i mentora, kompetencije za poslodavce, centar inovacija i razvoja te profesionalno usmjeravanje. Potrebni prostori osigurat će se rekonstrukcijom i dogradnjom SŠ Zabok čime će se osigurati više od 5200 kvadrata neto prostora za učenje. Centar će raspolagati s 18 učionica i 3 male učionice, 2 praktikuma za kuharstvo i 2 praktikuma za ugostiteljsko posluživanje s pripadajućim spremištima te trening centrom za odrasle sa slastičarskim praktikumom ta tople slastice i za hladne slastice, praktikumom za kuhare i posluživanje te eno praktikumom. Imat će prostorije za osoblje, auditorij, knjižnicu, nastavničke kabinete, višenamjenske zajedničke prostorije, sanitarne čvorove, dizala i servisne prostorije. Centar će raspolagati s ukupno 24 smještajne jedinice različite kategorizacije, 20 dvokrevetnih i 4 peterokrevetne, a uz objekt će se nalaziti i ugostiteljski objekt te wellness prostori. Učionice će biti opremljene multimedijskom tehnologijom i programskim sustavima koji se primjenjuju u turizmu i ugostiteljstvu. RCK u Zaboku surađivat će sa 16 strukovnih škola iz cijele Hrvatske, 6 visokih učilišta, obrtničkom i gospodarskom komorom, 7 gospodarskih subjekata te drugim institucijama. Kroz redovnu srednjoškolsku nastavu očekuje se oko 800 učenika u 36 razrednih odjela u dvosmjenskoj nastavi, kroz obrazovanje odraslih oko 300 polaznika godišnje te 300 polaznika kroz stručna usavršavanja nastavnika te 100 polaznika godišnje iz gospodarskog sektora. Trošak projektno – tehničke dokumentacije, radova na rekonstrukciji i dogradnji te opremanja procijenjen je na 63 milijuna kuna, a trošak modernizacije programa, unapređenja znanja i vještina zaposlenika te stručnog usavršavanja zaposlenika procijenjen je na 45 milijuna kuna.

 

LINK NA VIDEO: https://instagram.com/p/Blp5egKgQPn/


Fotogalerija