Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 10. siječnja 2020.

Srednja škola Zabok će provedbom ovog projekta postati Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu koji će školovati kvalitetne turističke kadrove za Krapinsko-zagorsku županiju, ali i veliki dio kontinentalne Hrvatske.  Župan Željko Kolar je na konferenciji podsjetio kako će provedba projekta stajati 35,44 milijuna kuna, od čega se 30 milijuna kuna odnosni na bespovratna sredstava iz europskih fondova, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. „Vrijednost ovog projekta se ne može mjeriti u milijunima, ono što ćemo dobiti s tim je neprocjenjiva vrijednost, ne samo za Krapinsko – zagorsku županiju već za sve županije sjeverozapadne Hrvatske, Zagrebačku županiju i Grad Zagreb i za naše gospodarstvo, hotelijere, toplice i ugostitelje, jer ćemo biti u mogućnosti stvarati kvalitetan kadar koji je potreban za budućnost razvoja turizma na ovim područjima“ – rekao je župan Kolar te dodao kako će ovaj centar biti mjesto dualnog obrazovanja budući da su profesori ove škole bivši učenici koji su se nakon ‘kaljenja’ u realnom sektoru vratili opet u školu da bi svoje znanje prenijeli sadašnjim učenicima, a budućim djelatnicama u turizmu – području u kojem je Krapinsko-zagorska županija lider kontinentalne Hrvatske, sa dovoljno prostora za daljnji napredak.

Sami radovi na rekonstrukciji i dogradnji škole trebali bi početi u proljeće 2021., a završiti 2023.. Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu prostirat će se na više od 3.000 kvadratnih metara neto površine, te će imati će više od 20 učionica za provođenje strukovne nastave u teorijskom dijelu, kabinete, trening centre u području ugostiteljstva, kuharstva, slastičarstva, sportsku dvorana s poligonom i jedan ugostiteljski objekt Akademis – gdje će učenici moći stečeno zvanje stvarno provesti u praksi, a unutar Centra bit će i tri pokazna hotela sa smještajnim kapacitetima. Ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar istaknula je kako su prve aktivnosti priprema projektno – tehničke dokumentacije za dobivanje građevinske dozvole zajedno s izvedbenim projektima, sama izgradnja objekta i druge popratne aktivnosti.  Srednja škola Zabok je Ministarstvu turizma prijavila  i projekt vrijedan 68 milijuna kuna za tzv. soft komponentu  koja uključuje 4 nova strukovna program, 10 programa za obrazovanje odraslih, edukaciju i opremu visoke kvalitete.

Na početnoj konferenciji bili su i zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko FerekJambrek  te zamjenica gradonačelnica Zaboka Valentina Đurek, koja istaknula kako je Grad Zabok izuzetno ponosan na sve škole koje djeluju na području grada, osnovnu školu i tri srednje škole.  „S Regionalnim centrom kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Grad Zabok postaje obrazovno središte ne samo Krapinsko – zagorske već i šire . Tu su i fakulteti, a sve je to dokaz uspješne politike KZŽ i Grada Zaboka da je nužno ulagati u obrazovanje i razvoj mladih“ – naglasila  je zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek, pohvalivši izvrsnu kvalitetu zabočke srednje škole koja se svih natjecanja vraća s medaljama i odličnim rezultatima.

Zahvalu Krapinsko – zagorskoj županiji, Gradu Zaboku, Zagorskoj razvojnoj agenciji, školama partnerima, Obrtnička komora KZŽ i svima drugi koji su pomogli u dosadašnjoj realizaciji projekta uputila je ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec.  „Mi ćemo u ovih godinu i pol, dok se ne napravi regionalni centar, biti izmješteni, no to neće naštetiti kvaliteti našeg obrazovanja, a svi se veselimo 2023. godini kada bi Centar trebao biti u punoj funkciji. To znači da ćemo imati mogućnosti koje do sada nismo, angažman na kvalitetnijem i obrazovanju većeg broja učenika, jer znamo da kadrova u turizmu nedostaje, ne samo u Hrvatskom zagorju nego u cijeloj Hrvatskoj. Radit ćemo na obrazovanju odraslih u sektoru turizma i ugostiteljstva, prekvalifikacijama i dokvalifikacijama što do sada nismo mogli zbog ograničenosti našeg školskog prostora. Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Zabok jedan je od 6 regionalnih centara u ugostiteljstvu i turizmu, ali jedini između Opatije i Osijeka, u kontinentalnom dijelu Hrvatske, gdje je smješten najveći broj ugostiteljskih škola i više od polovice svih učenika upisanih u ugostiteljska zanimanja i time je naša odgovornost u budućnosti puno veća“ – rekla je ravnateljica Jurec te poručila kako Srednja škola Zabok, od čijih 600 učenika polovica pohađa programe u sektoru turizma i ugostiteljstva, panira uvesti i nova zanimanja. „Imamo kuhare, konobare i tehničare ugostiteljske, slastičare nismo upisali zbog prostornih ograničenja, ali smo upisali ove godine čak 50 učenika kuhara i konobara. Vjerujem da će  interes i broj učenika porasti za desetak 20 posto. Isto tako uvest ćemo i nova zanimanja,  za slastičara i zanimanja u dvogodišnjem trajanju za učenike s određenim poteškoćama u razvoju“ – kazala je ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec.

 

 Fotogalerija