Zagorje
Bajka na dlanu

Staza u krošnjama – U Zelenjaku uskoro jedinstvena atrakcija u Hrvatskoj

Datum objave: 26. siječnja 2020.

Ugovor o javnoj nabavi radova za izgradnju staze kroz krošnje u Zelenjaku potpisali su ravnateljica javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije Dijana Hršak i  Klemen Zupanc iz tvrtke Vevrca d.o.o.  – predstavnik izvođača radova. Ukupna vrijednost radova je 1.659.955,30 kuna.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je župan Željko Kolar, koji je istaknuo kako je to jedinstven projekt u Hrvatskoj. „Svi učenici s područja Hrvatske trebali bi posjetiti Zelenjak i spomenik hrvatskoj himni, a stazom ćemo ih dodatno zainteresirati na jedan inovativan način. Ovo je jedinstven projekt u Hrvatskoj koji će sigurno odjeknuti i privući nove goste“ – rekao je župan Kolar te dodao kako je odabrana ponuda bila nešto skuplja od predviđenog projekta te da je razliku od 284.000 kuna osigurala Krapinsko-zagorska županija. „Ova atrakcija košta, ali će korist biti daleko veća“ – naglasio je župan Kolar. gori. Staza će biti dužine 125 m, s najvećom visinom od 5 m. Duž same staze bit će zanimljiva interpretacija o biološkoj raznolikosti zaštićenog područja koja će se isprepletati s temom glazbe inspirirane ovim jedinstvenim lokalitetom i spomenikom himni. Staza će sadržavati i promatračnicu za ptice u obliku ptičjeg gnijezda, bit će tu i nekoliko većih njihaljki, a podnožje staze će krasiti cvijeće hrvatske perunike.

Za pristup osobama slabije pokretljivosti i osoba s invaliditetom bit će ugrađena podizna platforma na početku staze, a za slijepe i slabovidne osobe tekstovi će biti na Braillevom pismu. Radovi će se izvoditi uz veliku pažnju i brigu o postojećoj vegetaciji. Staza kroz krošnje ovom već poznatom biseru Zagorja dodat će vrijednost i sigurno će doprinijeti njegovoj većoj atraktivnosti, povećanju broja posjetitelja, a prije svega edukaciji i podizanju ekološke svijesti“ – naglasila je ravnateljica Hršak nakon potpisivanja projekta. Klemen Zupanc kazao je kako tvrtka Vevrca postoji od 2007. godine, a gradi parkove i staze kroz krošnje suda u svijetu, najviše u Jamajci i Belgiji.

Staze kroz krošnje će biti izgrađene u sklopu projekta Zagorje ABECEDA prirode, čiji je cilj proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine sa svrhom povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 4.589.418,50 kuna. Očekivana bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU su 85 % ukupne vrijednosti projekta. Čitav projekt treba završiti do 31. srpnja 2020. godine. Projekt provode Javna ustanova i partneri, ZARA i KZŽ, a trenutno su u tijeku izrada zelenih učionica, promotivnih materijala, izrade nove web stranice, video materijala, suvenira, nova knjiga o zaštićenim dijelovima prirode naše županije te izrada novog vizualnog identiteta.


Fotogalerija