Zagorje
Bajka na dlanu

Štefica Gulija pobjednica Interslasta!

Datum objave: 12. listopada 2016.

Kao i prijašnjih godina, konkurencija je i na ovogodišnjem izdanju Interslasta bila jaka – u natjecateljskom dijelu nastupili su slastičari iz 12 zemalja. Štefica Gulija, vlasnica slastičarne Torte i kolači “Tri užitka” iz Bedekovčine osvojila je zlato u obje kategorije, torte i kolači, čime je iza sebe ostavila iznimno jaku konkurenciju. „Pripremili smo tortu i minjone “Četiri godišnja doba”, koji su svom imenu bili prilagođeni i izgledom i okusom te bojom, dekoracijom, odnosno sastojcima. Za zeleno “proljeće” je tako primjerice u torti prevladavalo miješano voće, krema od vanilije i bijele kore. U šarenom “ljetu” je prevladavala malina, u smeđoj “jeseni” su lješnjaci i jedna zasitnija krema u dvije boje, dok su u bijeloj “zimi” bili orasi i krema od kave s dodacima čokolade“ – rekla je pobjednica ovogodišnjeg Interslasta, Štefica Gulija.

 

Interslast je u utorak, 11. listopada 2016. godine otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo: „Veliko nam je zadovoljstvo što smo ponovo domaćini Interslasta, koji je izuzetna prilika da na jednom mjestu toliko vrsnih stručnjaka u slastičarstvu razmjeni iskustva, a s druge strane da promoviramo gastronomiju naše županije. Mi puno pažnje posvećujemo desertu, koji može popraviti najgore jelo, a isto tako može biti obrnuto. Kroz Babičine kolače od zaborava izuzimamo kolače koje su radile naše bake i nudimo ih u našim restoranima, a s druge strane imamo štrukle koje brendiramo i koji će uskoro biti zaštićeni i na nacionalnoj i europskoj razini. Izuzetno nam je bitno da naše slastice prepoznaju i u drugim dijelovima Europe“, rekao je župan Kolar. Prisutnima su se obratili i glavni organizator Interslasta Stjepan Odobašić, dekan Prehrambeno–biotehnološkog fakulteta Zagreb Damir Ježek, predstavnik sajma Rimini Fieraza Alpe–Jadran  i zemlje bivše Jugoslavije Matjaž Žigon, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko–zagorske županije Davor Pleško, predsjednik Udruge kuhara Krapinsko–zagorske županije Marko Živaljić, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske Dragica Lukin i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni.

 

Na petom izdanju Interslasta jedna od udarnih tema bila je korištenje egzotičnog voća u slastičarstvu, a 3 hrvatske županije predstavile su svoje izvorne slastice. Krapinsko-zagorska županija tako je predstavila izradu tradicionalnih zagorskih kolača, koje su pred publikom spremale pobjednice prijašnjih izdanja tradicionalne manifestacije „Babičini kolači“ Nada Tučkar i Vesna Hršak te jedna od sudionica manifestacije Božica Lacković. Koprivničko–križevačka županija predstavila je Bregovsku pitu a Primorsko–goranska županija Rapsku tortu. Sve to bilo je posluženo na degustaciju sudionicima koji su mogli kušati i slastice iz Moravske i Šlezije te Pavlovu tortu iz Australije. Kongres je održana0 pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije, Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije, Hrvatskog kuharskog saveza, Saveza hrvatskih slastičara. Inozemni pokrovitelj je najveći svjetski sajam slastičarstva i sladoledarstva SIGEP iz Rimini u Italiji, glavni domaći sponzori su Podravka d.d. Koprivnica a stručni i gastro sponzor Dukat d.d. Zagreb.


Fotogalerija