Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 24. studenoga 2021.

Župan Krapinsko – zagorske županije, Željko Kolar istaknuo je kako su objavljeni rezultati natječaja za dodjelu učeničkih stipendija te je ujedno objavljen i natječaj za dodjelu studentskih stipendija. „Ove godine imamo 145 novih učeničkih stipendija, no budući da je 80 učenika stipendista u kategoriji deficitarnih zanimanja od prijašnjih godina, ukupno ćemo ove godine dodijeliti 225 učeničkih stipendija. Svakako je za naglasiti kako od ukupnog zbroja dodijeljenih stipendija 166 stipendija zauzimaju učenici koji se školuju za deficitarna zanimanja. Od 136 učenika koji su ove godine upisali deficitarna zanimanja u srednjim strukovnim školama, njih 86 je dobilo našu stipendiju. Kad pribrojimo one koji su dobili stipendiju na nacionalnoj razini ili kroz svoje općine i gradove, stipendiju dobiva više od 70 posto učenika deficitarnih zanimanja“ – naveo je župan Kolar i istaknuo kako se usuđuje reći da nitko u Hrvatskoj nema posložena stipendiranja na takav način. 

REAGIRAMO NA KRETANJA NA TRŽIŠTU RADA 

Za studentske stipendije proširili smo opseg dodjele stipendija za deficitarna zanimanja. To samo znači da vrlo pažljivo pratimo tržište rada i kroz Gospodarsko – socijalno vijeće, u suradnji s obrtničkim i gospodarskim komorama pratimo što se događa na tržištu rada i da reagiramo kako bi osigurali kvalitetan visoko obrazovani kadar koji može odgovoriti potrebama gospodarstva na području Krapinsko-zagorske županije“ – rekao je župan Kolar te se potom osvrnuo i na novi pravilnik o dodjeli stipendija: „Cilj nam je da kroz socijalni kriterij stipendije dobiju baš oni učenici čiji su se roditelji našli u lošoj financijskoj situaciji većim djelom ne svojom krivnjom. Isto tako da oni izvrsne, koji odskaču u svojim generacijama, koji su posebno nadareni za određena područja, stimuliramo i pratimo“– zaključio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar

 

NATJEČAJ ZA STUDENTSKE STIPENDIJE – PRIJAVE DO 6. PROSINCA

Zamjenica župana Jasna Petek podsjetila je kako je natječaj za studentske stipendije otvoren 19. studenoga te traje sve do 6. prosinca. „Imamo kategoriju za nadarene studentice i studente gdje predviđamo 30 stipendija, u iznosu od 700 kuna. Osnovni kriterij je da su studenti prve godine studija završili posljednji razred srednje škole s prosjekom od 4,70. Za studente ostalih godina studija kriterij jest da u prethodnoj godini imaju prosjek ocjena najmanje 4, odnosno ostvareno najmanje 60 ECTS bodova. U kategoriji  po socijalnom kriteriju predviđamo 30 stipendija u iznosu od 700 kuna, a osnovni kriterij je da su studenti prve godine studija s prosjekom završnog razreda srednja škole najmanje 2,80, odnosno da studenti ostalih godina studija u prethodnoj godini imaju prosjek ocjena najmanje 2,50 te ostvareno najmanje 50 ECTS bodova. Imamo i stipendije za studente koji su ove godine upisali prvu godinu studije nekog od deficitarnih zanimanja u iznosu od 800 kuna, u što spada medicina, farmacija, matematika – nastavnički smjer, fizika – nastavnički smjer, biologija i kemija – nastavnički smjer. To su deficitarna zanimanja od prošle godine, a ove smo još uveli, sukladno potrebama tržišta rada, edukacijsku rehabilitaciju – smjer logopedija te informatiku – nastavnički smjer“ – navela je zamjenica župana Jasna Petek te sve zainteresirane studente pozvala da sve potrebne informacije pronađu na službenim internetskim stranicama Krapinsko-zagorske županije.

REZULTATI NATJEČAJA ZA UČENIČKE STIPENDIJE

Natječaj za dodjelu učeničkih stipendija je zbog izrade novog Pravilnika, ove godine iznimno objavljen nešto kasnije  nego uobičajeno – 15. listopada 2021. godine. Pristiglo je ukupno 356 zahtjeva, što je 79 više nego prošle godine. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec izvijestila je o rezultatima natječaja. „Pravo na dodjelu stipendija ove je godine ostvarilo 225 učenika i to u tri kategorije: nadareni, s prosjekom većim od 4.70 ili rezultatima na natjecanjima; prema socijalnoj osnovi te za deficitarna zanimanja – autolimar, autolakirer, zidar, instalater grijanja i klimatizacije, strojobravar, keramičar, vodoinstalater, stolar, konobar, kuhar, tesar, soboslikar, elektroinstalater i vozač motornih vozila“ – kazala je pročelnica Smičić Slovenec.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako se ove godine zbog epidemiološke situacije neće održati velika svečanost dodjele stipendija, već će se pozvati po nekoliko učenika iz svake kategorije i krajem sljedećeg tjedna upriličiti simbolična dodjela.

 


Fotogalerija