Zagorje
Bajka na dlanu

„Stogodišnjaci, a sve mlađi“

Datum objave: 27. veljače 2023.

Među brojnim okupljenima na promociji monografije i pratećem koncertu bio je i župan Željko Kolar, koji je Špoljarima zaželio još bar 100 godina uspješnog rada. „Špoljari gdje god se pojave stvaraju posebnu atmosferu i imao sam taj privilegij da mogu osobno sudjelovati u nastupu. To je bila promocija Fašničkog lista zadnjeg Zvonca, upravo tu u maloj dvorani, i imao sam prilike kroz ovih desetak godina koliko sam ovdje u Krapini kao župan, biti na desecima njihovih nastupa i to je uvijek poseban doživljaj. Najteže od svega je sačuvati tradiciju, stoga velike čestitke čitavoj ekipi, uime Krapinsko zagorske županije“ – istaknuo je ovom prilikom župan Kolar.

Povijest Špoljara kreće 1920. godine u malo mjestu Špoljari u Općini Petrovsko. Iz prve generacije članova limene glazbe profilirao se i prvi kapelnik, odnosno dirigent Janko Hršak. Godine 2004. osnovana je udruga Općinska limena glazba Petrovsko – Špoljari. „Nakon službenog osnivanja naša se limena glazba proširuje u smislu članova, ali i opremljenosti instrumentima i repertoara izvođenja, a vodstvo preuzima Krešimir Golec. Orkestar danas djeluje u mlađem sastavu pa se tako prosječna dob članova našeg orkestra kreće između 26 i 27 godina. Sviramo sve glazbene žanrove“ – istaknuo je predsjednik Puhačkog orkestra Davor Bolfek.

Udruga trenutno ima 38 članova, od kojih je 30 svirača. Uz brojne nastupe i gostovanja, Špoljari svake godine organiziraju sada već tradicionalan Božićni koncert u Festivalskoj dvorani Krapina, kao i Smotru limenih glazbi i puhačkih orkestara u Petrovskom te redovito kao pratnja sudjeluju u svim općinskim manifestacijama. Autor monografije „Stogodišnjaci, a sve mlađi“ je Dragutin Kozina.

 

Na pozornici krapinske Festivalske dvorane Špoljari su ovom prilikom predstavili svojom autorskom pjesmom posvećenoj Petrovskom koja je zaživjela u potpuno novom aranžmanu. Kao glazbeni gosti nastupili su članovi mješovitog zbira KUD- Ilirci iz Krapine.

 

 


Fotogalerija