Zagorje
Bajka na dlanu

Stotinjak stručnjaka na sastancima o osiguravanju pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika

Datum objave: 1. veljače 2024.

Krapinsko-zagorska županija organizirala je dva sastanka na kojima je okupila predstavnike osnovnih i srednjih škola te predstavnike županijskih stručnih povjerenstava za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta, odnosno učenika. Prisutni su upoznati s detaljima novog Zakona o asistenciji čiji su dijelovi vezani za pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike (većinom) stupili na snagu 1. siječnja 2024. godine.  Sastanci su održani 26. i 30. siječnja 2024. godine, ususret rokovima u kojima škole podnose zahtjeve za ostvarivanje prava na potporu pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u razvoju.

Prisutne na oba sastanka upoznalo se s odredbama Zakona o osobnoj asistenciji koje se odnose na pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike (u daljnjem tekstu PUN/SKP), s promjenama koje Zakon donosi te kolizijama Zakona i postojećeg Pravilnika o PUN/SKP koji će biti na snazi dok se ne donese novi pravilnik.  Ističemo da bi novi pravilnik trebao biti donesen do 1. ožujka 2024. godine, ali je pitanje hoće li to zaista tako i biti.  Na sastancima je predstavljena i analiza teškoća prisutnih kod učenika kojima je potrebna podrška PUN/SKP. Okupljeni su upoznati i s kontinuiranim trendom povećanja broja učenika s teškoćama u razvoju, a time i povećanjem broja PUN/SKP.  Na sastancima se raspravljalo i o kriterijima kojima se treba voditi u donošenju odluke o potrebi PUN/SKP određenom djetetu. Predstavnicima osnovnih i srednjih škola dane su i smjernice za podnošenje zahtjeva za PUN/SKP za sljedeću školsku godinu, dok su s predstavnicima stručnih povjerenstava raspravljene poteškoće s kojima se susreću u svom radu te su također date smjernice za njihov daljnji rad.

Oba sastanka održana su u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini pod vodstvom zamjenice župana Jasne Petek i njezinih suradnica, pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjane Smičić Slovenec, više stručne suradnice za pravna pitanja upravnog odjela Majom Katalenić Turniški i višom stručnom suradnicom za obrazovanje, kulturu, šport, tehničku kulturu i projekte Kristine Hlaban. Na prvom su sudjelovali ravnatelji i stručni suradnici, tj. koordinatori pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama Krapinsko-zagorske županije. Na drugom sastanku sudjelovali su članovi i zamjenici članova županijskih stručnih povjerenstava za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta, odnosno učenika.


Fotogalerija