Zagorje
Bajka na dlanu

Stožer: rast broja oboljelih i postotka pozitivnih među testiranima

Datum objave: 15. listopada 2021.

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber izvijestio je kako broj novooboljelih u proteklih sedam dana ponovno raste tako da trenutno sedmodnevni prosjek novooboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 191. „Prije tjedan dana on je iznosio 152, a prije dva 169. Govoreći o apsolutnim brojkama, u proteklih 7 dana imali smo 238 novooboljelih, tjedan dana prije 189, a dva tjedna prije 210 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalaze se 24 osobe pozitivne na SARS CoV-2, među kojima 5 na respiratorima. U OB Zabok i bolnici hrvatskih veterana protekli smo tjedan imali 175 pozitivnih i 780 negativnih što daje 18,3%, prije toga je postotak iznosio 15, a tjedan prije 17,4%.  Dnevni prosjek hospitaliziranih u proteklih 7 dana je 24 dok je tjedan dana prije prosjek bio 26, a onaj prije 23. Protekli su tjedan preminule 2 COVID pozitivne osobe“ – rekao je načelnik Stožera Skuliber te još jednom izrazio sućut obiteljima preminulih osoba.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije, Tomislav Jadan, izvijestio je kako je do 14. listopada prvom dozom je procijepljeno 53.336 odraslih osoba, drugom dozom 47.867 osoba, a trećom šest osoba. „U odnosu na ukupno stanovništvo prvom dozom je cijepljeno 43,2 posto, drugom dozom 38,7 posto, a cijepljenje je završeno za 45 posto. Ako gledamo odraslo stanovništvo, prvom dozom procijepljeno je 51,4 posto, drugom 46,1 posto, a cijepljenje je završeno za 48,2 posto odraslog stanovništva“ – rekao je ravnatelj Jadan te naglasio kako je s prolaskom vremena sve manja zainteresiranost za cijepljenje i da je treća doza cjepiva namijenjena prvenstveno za imunokompromitirane i zdravstveno osoblje.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina istaknuo je kako smatra da će se velike brojke novozaraženih sigurno odraziti i na povećani priliv pacijenata u bolnice. „Ono što smo napravili od 1. rujna do danas, kad se intenzivno bavimo četvrtim valom, imamo podatak da smo hospitalizirali, odnosno otpustili 60 pacijenata, uz ovih 25 koji su u bolnici to je 85 pacijenata koji su u ovih mjesec i 20 dana prošli kroz naše odjele. To je iznenađujuće velika brojka, a zima još nije počela“ – rekao je ravnatelj Vančina te izvijestio kako je trenutno jedan djelatni bolnice u samoizolaciji, a dva su djelatnika su zaražena. „U početku smo testirali 147 naših djelatnika, ta brojka pada svakog dana te smo sada na 84 djelatnika koje moramo testirati, Ta brojka svakim danom pada jer su se ljudi cijepili“ – kazao je ravnatelj Vančina i dodao kakoje od 25 pacijenata koji su hospitalizirani njih sedmero bilo cijepljeno te da je primjetno kako zaraženi cijepljeni pacijenti sa komorbitidetima kroz zarazu koronom u pravilu prolaze puno lakše nego je to bio slučaj prošle godine kad nije bilo cjepiva.

Zamjenica župana Jasna Petek izvijestila je kako su na području Županije trenutno 43 pozitivna učenika u 23 osnovne i srednje škole te 12 djelatnika u 8 škola, što je s obzirom na ukupan broj učenika i djelatinika relativno mali broj. „U proteklih 8 dana vidljivo je da broj zaraženih lagano raste. Od 14, došli smo na njih 32 u osnovnim školama, dok je u srednjim školama zabilježen trend pada broja zaraženih učenika. Prije 10 dana bilo ih je 24, a sada ih je 11“ – rekla je zamjenica Petek i dodala kako se u ustanovama socijalne skrbi nalazi 84 posto cijepljenih korisnika i 65 posto cijepljenih djelatnika pa je broj zaraženih relativno mali – 4 pozitivna djelatnika i 12 pozitivnih korisnika. „U zdravstvenim ustanovama pozitivno je osam djelatnika, pet iz Doma zdravlja, dvoje iz Opće bolnice Zabok i jedna iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice što je također manje od 1 posto od ukupnog broja zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. U samoizolaciji se nalaze samo četiri djelatnika, prošli tjedan je bio samo jedan što znači da se mjere poštuju, vlada disciplina i naravno, uz ljude koji su cijepljeni, uspijevamo zadržati stabilnost u svim ovim ustanovama“ – rekla je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek te, uz poziv na cijepljenje, naglasila kako je prema svim analizama vidljiv velik postotak oboljelih, hospitaliziranih i osoba na respiratoru koji nisu cijepljene.


Fotogalerija