Zagorje
Bajka na dlanu

STOŽER: U proteklih 24 sata bez zaraženih. Držite se i dalje epidemioloških mjera.

Datum objave: 23. travnja 2020.

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako u protekla 24 sata na području županije nisu evidentirane nove osobe pozitivne na koronavirus. „U odnosu na jučerašnju konferenciju za medije uzeto je 79 novih briseva, primljeno je 28 negativnih nalaza dok se za 51 još uvijek čekaju rezultati. Ukupan broj uzetih briseva je 1.210“ – kazao je načelnik Stožera te dodao kako jučer nije bilo kršenja mjera samoizolacije, no da je evidentirano 11 kršenja mjera Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije dr. Ivan Lipovac  kazao je kako je Zavod u svojem radu obuhvatio 11 novih kontakata jučer spomenute novozaražene osobe te dodao kako je evidentirao 13 novih ozdravljenih osoba. „Želio bih se osvrnuti i na svojevrsno obilježavanje zaraženih ljudi. Njihovi kontakti su često jako ljuti na njih, no treba jasno reći da se to može svakome dogoditi“ – poručio je dr. Lipovac.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina kazao je kako je situacija u bolnici od jučer gotovo nepromijenjena. „Pacijentica kojoj se jučer pogoršalo stanje je na respiratoru te je prevezena na kliniku Fran Mihaljević. Radi se o ženi staroj 85 godina koja je kod nas u bolnici već 25 dana sa raznim kompilacijama i komorbiditetima. Što se tiče ostalih pacijenata, na odjelu imamo njih 4, dok su u trijažnoj izolaciji 4 pacijenta koji čekaju nalaz kako bismo ih mogli dalje usmjeriti ili na redovan ili na infektiološki odjel. Nadam se da će se ova povoljna situacija nastaviti, no ponavljam da sve ovisi o građanima te ih pozivam da se pridržavaju mjera koje su propisale epidemiološke službe. Sve ovisi o svima nama i našem ponašanju“ – poručio je ravnatelj Vančina.

DEMOBILIZIRANA KARANTENA U TERMAMA TUHELJ

Budući da je jučer demobilizirana karantena za vozače u Temama Tuhelj, načelnik Stožera Ferek-Jambrek zahvalio je Termama što su se aktivno uključile u borbu protiv COVID-a 19 te uputio posebnu zahvalu i djelatnicima i volonterima Crvenog križa te dodatno angažiranim vatrogascima. Ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Davor Šimunović podsjetio je kako je karantena bila aktivna od 16. ožujka te je kroz 37 dana kroz nju prošlo 138 vozača.. „U vođenju karantene smo bili aktivni čitavo vrijeme, kako županijsko društvo tako i sva gradska društva. Želio bih zahvaliti Termama Tuhelj – menadžmentu te djelatnicima koji su tamo čitavo vrijeme bili sa nama, čistili, kuhali te sve ostalo potrebno. Tamo je kroz 37 dana bilo ukupno 34 djelatnika i 16 volontera, ukupno je odrađeno više od 1.700 sati rada direktno u samoj karanteni te još puno sati ljudi koji su radili oko njezine organizacije“ – kazao je ravnatelj Šimunović.

I DALJE SE PRIDRŽAVAJTE SVIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek je, u ime svih njegovih članica i članova, stanovnicima Krapinsko-zagorske županije čestitao Dan Županije te ponovno apelirao na nužnost daljnjeg pridržavanja epidemioloških mjera. „Vani je lijepo vrijeme i čini se kako su svi u očekivanju popuštanja mjera predostrožnosti, no još jednom ističemo da te velika većina mjera i dalje vrijedi. Nemojte se opustiti, držite razmak, nemojte se grupirati, nosite maske. Virus nije nestao te se i dalje moramo ponašati odgovorno kako sve ovo što radimo protekla skoro 3 mjeseca ne bi palo u vodu“ – poručio je načelnik Stožera Ferek-Jambrek te kao primjer područja u kojima su se pozitivni trendovi izrazito naglo pogoršali naveo Koprivnicu u Hrvatskoj te izvan Hrvatske Singapur.

Voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo KZŽ dr. Ivan Lipovac ponovno je istaknuo kako se pokazuje da ima sve više osoba koji su asimptomatske vironoše. „One nemaju nikakvih simptoma, no mogu širiti virus u bliskom kontaktu te je baš nošenje maske dobar način za sprečavanje širenja virusa od strane takvih osoba“ – poručio je dr. Lipovac.