Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. srpnja 2018.

Hrvatska je i ovaj puta zabilježila sjajan uspjeh uzevši ukupno pet (5) zlatnih, tri (3) srebrne i dvije (2) brončane medalje. Zlatne medalje osvojili su Domagoj Pereglin, koji je rezultat prije finala prelomio na 65 metara pogodivši svjetski rekord i uz solidnu razliku u rezultatu prije finala tako da je finale bilo rutinsko te je obranjena zlatna medalja osvojena prije dvije godine u Zurichu (SUI), Domagoju je ovo četvrti naslov europskog prvaka u nizu u muškoj konkurenciji. Drugo mjesto i srebrnu medalju (prvu u muškoj konkurenciji) osvojio je Marijan Kajfeš koji svake godine napreduje te je tako došao i do ovog srebra: Andrej Krstinić je na kraju osvojio 7. mjesto, a bolji plasman propustio je na početcima mečave prvoga i drugoga dana.

U ženskoj konkurenciji do svoje prve zlatne europske medalje u ženskoj konkurenciji stigla je Valentina Pereglin te je tako svjetskoj dodala i europsku zlatnu medalju. Valentina je također sjajnim gađanjem na 50 metara (295) i na 65 metara (275) prestigla svoju najveću konkurenticu, Njemicu Inu Schmidt koje je cijelo desetljeće na najvećim natjecanjima bila skoro nepobjediva. U finalu se razlika od sedam krugova ne ispušta iz ruku kada su u pitanju strijelci ove razine kvalitete. Nikolina Krivanek je osvojila još jednu medalju, onu brončanog sjaja u svojem posljednjem natjecanju za hrvatsku reprezentaciju. Ova sjajna sportašica osvojila je u svojoj karijeri, koja je u reprezentaciji trajala pune 22 godine, ukupno (pojedinačno i ekipno) čak 28 medalja! Hrvatskatreća predstavnica, Sanja Komar, osvojila je 8.mjesto.

Martin Oborovečki stigao je do svoje prve zlatne medalje u juniorskoj konkurenciji nakon nekoliko srebrnih i brončanih medalja u pojedinačnoj konkurenciji. U dramatičnom finalu uspio je nadoknaditi jedan krug razlike i to protiv svoje sestre Mihaele koja ga je u posljednjem hicu finala jos jednom sustigla ali je nakon drugog dopunskog hica morala priznati bratu pobjedu. Cijelo vrijeme finala u stopu ih je pratio Francuz Gaetan Bagnard koji je na kraju ipak osvojio broncu. Hrvatski treći predstavnik, Ivan Borak, osvojo je 9. mjesto na korak do finala.

Kadeti su u pojedinačnoj konkurenciji imali u finalu Olivera Mofardina na 5. mjestu. Poslije finalnog nastupa ostao je na istoj poziciji. Karla Bartolović osvojila je 9. mjesto, a Iva Popović Gecan 10. mjesto. 

U konkurenciji seniora peto mjesto osvojio je Željko Tijan kojefa je prestigao višestruki osvajač medalja sa SP-a i EP-a, Nijemac Walter Hillenbrand.

Na svečanosti proglašenja najboljih hrvatska himna svirana je čak 5 puta, najviše od svih reprezentacija (Francuzi su imali tri zlatne medalje, Rusi dvije, a Čehi i Mađari po jednu.

U demonstraciji vrlo atraktivne discipline Karusel, spoju trčanja i gađanja samostrelom  Valentina Pereglin, Mihaela Oborovečki i Martin Oborovečki eliminirali su sve svoje protivnike iz Češke, Estonije, tri tima iz Rusije, drugu ekipu iz Njemačke, i prvu ekipu Hrvatske koja je nažalost imala kvar na jednom samostrelu, i tako su u finalnom dvoboju za prvo mjesto s prvom ekipom Njemačke izvanrednim nastupom do samog kraja s 2:0 osvojili naslov pobjednika u ovoj novoj disciplini.

Valja napomenuti da su u prvih šest hitaca pogodili četiri stroga centra i samo dvije devetke i još k tome stekli vremensku prednost od desetak sekundi, protiv čega nijemci nisu imali nikakve šanse, pa su nakraju ovom mladom timu morali priznati pobjedu.

Više fotografija pronađite na http://www.crossbow-croatia.hr/ep_2018_parnu_index.html

 

ČESTITAMO!