Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. listopada 2021.

Stručno interaktivno predavanje na spomenutu temu održala je renomirana stručnjakinja izv. prof. dr. sc. Anita Lauri Korajlija, s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta. Na predavanju se govorilo o važnosti i ulozi obiteljskih odnosa u očuvanju mentalnog zdravlja te brizi u prvom redu prema samima sebi, a onda o brizi jednih za druge, bilo u osobnom životu prema članovima svojih obitelji, bilo u profesionalnom kao podrška ranjivim skupinama.  Predavanju su prisustvovali stručni suradnici u ustanovama socijalne skrbi, zdravstvenim ustanovama, udrugama starijih osoba i za starije osobe.

 

U skladu sa svojim mogućnostima Krapinsko-zagorska županija nastoji podržati sve aktivnosti koje imaju u cilju razviti mrežu usluga namijenjenih starijima, ne samo po pitanju zdravlja i očuvanja mentalnog zdravlja, jer dobro organizirane i kvalitetne usluge znače bolji i dostojanstveniji život u starijoj dobi. Da bi potpora bila kontinuirano unapređivana neophodno je osigurati dostupnost, korištenje i kvalitetu usluga.

 

Okolnosti u kojima trenutno živimo utječu na naše mentalno zdravlje. Morali smo promijeniti svoj uobičajeni način života, socijalno se distancirati od drugih ljudi, što nas čini osjetljivijim za razvoj poremećaja mentalnog zdravlja. Starije osobe kao jedna od ranjivih i osjetljivih skupina posebno su ugrožene. U starijoj životnoj dobi, kada se pojedinac susreće s tjelesnim ograničenjima te kada je tjelesno zdravlje često narušeno kao posljedica starenja organizma, posebice je važno održati dobro mentalno zdravlje. U doba zdravstvene krize, elementarnih nepogoda poput potresa, općenito neizvjesnosti, važno je da brinemo jedni o drugima, jer samo sveobuhvatna  socijalna podrška vodi boljem tjelesnom zdravlju i psihičkoj dobrobiti.

 


Fotogalerija