Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 25. listopada 2006.

Subvencija srednjoškolskog prijevoza
Županica Vlasta Hubicki i dožupan za društvene djelatnosti Davor Gredičak jučer su na konferenciji za novinare predstavili županijski novi projekt subvencije prijevoza za učenike srednjih škola. Novi prijedlog odluke o subvenciji prijevoza donosi plaćanje pedeset posto mjesečne karte učenicima  srednjih škola s prebavilištem na području naše Županije. Glavni cilj je poticanje odnosno omogućavanje što većem broju učenika s područja naše Županije stjecanje srednjoškolskog obrazovanja.
Subvencija će biti samo za vrijeme drugog polugodišta školske godine 2006/07 što je dobra priprema za školsku godinu 2007/08 kada će Vlada Republike Hrvatske nastaviti taj posao jer je  najavila u svom Nacionalnom programu populacijske politike besplatan prijevoz za sve srednjoškolce na području cijele države.  Za razliku od nekih sličnih progama koje imaju pojedine županije, Krapinsko-zagorska prijevoz će plaćati i učenicima koji putuju izvan županije, najčešće u Zagreb ili Varaždin. Novost i plaćanje punog iznosa onim obiteljima koje imaju troje i više djece, a od dosadašnjeg modela zadržava se stopostotno financiranje prijevoza socijalno ugroženim, dok se za prijevoz vlakom s dosadašnjih 15 posto povećava isto na 50 posto.  Županija će također preporučiti općinama i gradovima da subvencioniraju prijevoz srednjoškolcima sa svojeg područja kako bi učenici imali ovisno o mogućnostima jedinica lokalne samouprave čak i potpuno besplatan prijevoz. Pravo na subvenciju će imati oni učenici koji svakodnevno putuju najmanje pet kilometara do škole, a plaćati će se najjeftiniji prijevoz i to uplatom na tekući račun korisnika.
– Mi smo i dosad subvencionirali trošak prijevoza srednjoškolaca i to prema socijalnom programu i za prijevoz vlakom. Lani je pravo na naknadu troškova prijevoza prema tom programu koristilo 324 učenika, za što je iz proračuna Županije isplaćeno 724.914. kuna. Tu je subvencioniranje prijevoza željeznicom za 337 učenika za što je Županija izdvajala 115.000 kuna na godinu – rekla je Vlasta Hubicki, županica Krapinsko-zagorske županije.
Na subvencioniranje srednjoškolskog prijevoza za oko 4300 učenika, Županija će trebati mjesečno izdvajati oko 500 tisuća kuna. Prijedlog je danas prihvaćen na Poglavarstvu, te sad ide na županijsku Skupštinu.