Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 7. studenoga 2022.

Memorandum o razumijevanju je dokument koji predstavlja temelj ozbiljne suradnje između Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana i Medicinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu, prije svega na području dijagnostike i liječenja onkoloških pacijenata u Hrvatskoj. Jedan od rezultata ovog memoranduma trebao bi biti i Centar za onkologiju u krugu OB Zabok, u kojem će pacijenti moći dobiti najsuvremeniju skrb u liječenju karcinoma. Centar za onkologiju, vrijedan 15 milijuna dolara, trebao bi biti izgrađen do početka 2024. godine, a u njemu bi, uz hrvatske liječnike, radili i stručnjaci iz SAD-a.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar iskazao je veliko zadovoljstvo i uzbuđenje što je potpisan sporazum s ovakvim velikim centrom. „To je kao da je na stazu na Grobnik došla Formula 1. Za jednu takvu našu malu sredinu to je ogromna šansa. Za našu bolnicu, dobiti mogućnost da učimo i da se razvijamo uz jednu od najvećih i najboljih zdravstvenih institucija u svijetu, znači veliki napredak, a s druge strane biti partner u projekt je veliki izazov, no Županija će kao osnivač OB Zabok, zajedno s ravnateljem, upravnim vijećem i svim zdravstvenim djelatnicima spremni dati svom maksimum za ovaj projekt“ – rekao je župan Kolar, posebno naglasivši koliko je velika mogućnost koja će se pružiti našim liječnicima, da rade s onkološkim stručnjacima iz UMPC – a. „Najveća je stvar kada imate jednake šanse i mogućnosti, a pogotovo kad je u pitanju zdravlje, i to je naša misija“ – zaključio je župan Kolar

Direktorica UMPC-a Leslie Davis istaknula je da je riječ o prvoj službenoj suradnji velike medicinske američke institucije s hrvatskim zdravstvenim sustavom. „Kao zdravstveni sustav koji je najnapredniji međunarodni sustav za istraživanje i liječenje raka, i to već punih petnaest godina, vrlo smo uzbuđeni i sretni što smo danas ovdje, kako bismo ostvarili novo partnerstvo. Imamo dugu povijest pružanja visokokvalitetne zdravstvene njege u svim zajednicama u kojima djelujemo. I zajedno s našim posvećenim lokalnim partnerima, kao i međunarodnim partnerima, isto ćemo raditi i za vas ovdje u Hrvatskoj. Naše nove usluge za dijagnosticiranje i liječenje raka, pružaju se u povezanoj mreži od preko sedamdeset dionika u Americi, Italiji i Irskoj. Naš centar međusobno razmjenjuje sve najnovije i najsuvremenije informacije, kao i tehnologije te rezultate istraživanje, što je od veliki koristi za pacijente“ – rekla je direktorica Davis dodavši kako žele da njihove usluge budu dostupne svim građanima Republike Hrvatske

Predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina Dragan Primorac istaknuo je da se radi o iskoraku koji se čeka desetljećima. „Ovo je najbrži način i put da Hrvatska napravi iskorak za koji bi vjerojatno trebala desetljeća. Rak je danas vodeći zdravstveni problem u Hrvatskoj i svaki treći stanovnik Hrvatske oboljeti će od raka, a svake godine se u Hrvatskoj registrira oko 24 tisuće novooboljelih. Procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno živi 170 tisuća ljudi koji su bolovali ili boluju od karcinoma. Ne vidim niti jedan razlog da građani Hrvatske imaju na bilo koji način lošiju zdravstvenu skrb od najrazvijenih država svijeta, stoga želim iskoristiti priliku i reći veliko hvala Medicinskom centru Pittsburgh što je Hrvatsku, nas Specijalnu bolnicu Svetu Katarinu čiji sam osnivač, prepoznao kao starteškog partnera i to je golema uloga, ali i odgovornost s naše strane“ – rekao je Primorac te napomenuo da Medicinski centar Sveučilišta u Pittsburghu ima godišnji proračun od 25 milijardi dolara te zapošljava 92 tisuće ljudi, od toga 5000 liječnika.

Okupljene je u ime Ministarstva zdravstva pozdravio državni tajnik Tomislav Dulibić. „Suradnja Primorca i Specijalne bolnice Sveta Katarina i OB Zabok donijet će peronalizirane usluge liječenja raka na visokokvalitetan i multidisciplinaran način, kao i ponuditi transfer znanja i tehnologije te edukacije naših stručnjaka kako bi zajedno s najistaknutijim svjetskim liječnicima i znanstvenicima surađivali kao tim u cilju stvaranja najsuvremenijeg programa liječenja raka koji će služiti široj regiji“ – istaknuo je državni tajnik Dulibić.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je kako je još uvijek nevjerojatno da je jedna takva velika kompanija došla u Hrvatsku, u mali Zabok. „Ova suradnja znači da ćemo suvremenu medicinu donijeti u jednu malu bolnicu, gdje ćemo u budućnosti postići ono čemu svi stremimo, a to je suvremeni onkološki centar u Zaboku, pod američkim algoritmima s američkim liječnicima za sve pacijente“ – rekao je ravnatelj Vančina, zajedno sa županom Kolarom i prof. Primorcem te predsjednicom Upravnog vijeća OB Zabok Vlatkom Mlakar i ravnateljicom Zagorske razvojne agencije Karolinom Barilar, goste iz Sjedinjenih Američkih država proveo prostorima Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.


Fotogalerija