Zagorje
Bajka na dlanu

Sve je spremno za 2. Zagorsku pekmezijadu – 18 ekipa s 90 članova i bogat program za cijelu obitelj

Datum objave: 28. kolovoza 2023.

U Dubravi Zabočkoj je u ponedjeljak, 29. kolovoza 2022. godine, održana konferencija za medije na kojoj je za 2. rujna najavljeno održavanje 2. Zagorske pekmezijade.

Na konferenciji za medije govorili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije Josip Horvatin.

U pripremanju pekmeza kod nogometnog igrališta NK Rudar Dubrava Zabočka natjecat će se 18 ekipa s ukupno 90 članica i članova, što gotovo dvostruko u odnosu na prošlogodišnjih 10 ekipa. „Kada radite nešto iz godine u godinu, očekujete rast od 2, 3, 4, 5%, sve iznad 5% se tretira kao brzi rast. Ovdje imamo situaciju da rastemo 80% nakon prve godine, a znamo da je interes bio i puno veći te da zbog čisto logističkih i financijskih uvjeta ova manifestacija nije dobila još veći postotak rasta. Ono što je ključno reći, ovdje se ne radi o druženju udruga veterana proizašlih iz Domovinskog rata, nego se ovdje radi na tome da se to druženje provede zajedno sa svim građanima“ – rekao je župan Kolar i na organizaciji čestitao članicama i članovim Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije na čelu sa predsjednikom Josipom Horvatinom.

„Kuhanje pekmeza započet ćemo u 12 sati s pripremom šljiva za kuhanje, a za 14 sati je predviđeno otvorenje kada će nastupiti mažoretkinje Dubrovčan, te Kulturno umjetničko društvo „Zdenac“ iz Zdenaca. Za trajanje pekmezijade organizirat ćemo i natjecanje u bacanju potkove, alci na zagorski način, a tu će biti napuhanci za djecu, preko 1000 porcija hrane, – od čega 650 porcija vojničkog graha, 100 porcija srnećeg gulaša i 300 porcija gulaša od gljiva“ – naveo je predsjednik Udruge Horvatin te dodao kako će se za goste iz Duge Međe, Jarmine i Voćina biti organiziran opširniji program uz posjet rodnoj kući prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini.

Podršku manifestaciji daje Grad Zabok. Gradonačelnik Ivan Hanžek rekao je kako se izuzetno veseli ovom sportsko – kulturno – gurmanskom druženju. – Zadovoljstvo mi je biti na čelu grada u kojem civilne udruge i udruge građana nose aktivnosti koje obogaćuju svakodnevni život, ali i imaju ideje za nove aktivnosti i nova događanja. Možemo samo poželjeti dobro vrijeme, a onda i da treća pekmezijada iduće godine bude još veća i uspješnija, iako je letvica standarda već sada dignuta visoko – kazao je gradonačelnik Hanžek.


Fotogalerija