Zagorje
Bajka na dlanu

Sve manje i hospitaliziranih i umrlih, Zagorje i Istra s najmanjom incidencijom u RH

Datum objave: 29. siječnja 2021.

SVE MANJI UDIO POZITIVNIH U TESTIRANIMA, PADA I BROJ HOSPITALIZIRANIH I BROJ UMRLIH

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek podsjetio je kako na području Krapinsko-zagorske županije jučer bilo 112 aktivnih slučajeva zaraze te 647 osoba u samoizolaciji. „Što se tiče trenda, pada nam i udio pozitivnih među testiranima i broj hospitaliziranih i broj umrlih. U prvom tjednu siječnja smo imali 23% pozitivnih briseva uzetih u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, u drugom tjednu 18%, u trećem 12%, dok ovaj posljednji tjedan udio pozitivnih iznosi 10,63% (Prije mjesec dana je taj udio bio čak 35%. Što se tiče hospitaliziranih, danas imamo 60 COVID osoba u bolnicama, dok ih je prije mjesec dana bilo 127. Ovaj posljednji tjedan imamo 10 preminulih COVID pozitivnih osoba, dok smo od 22. prosinca do 28. prosinca imali čak 34 preminule osobe“ – rekao je načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek, te uz izraze sućuti obiteljima preminulih osoba, pozvao sve stanovnike Krapinsko-zagorske županije da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera s naglaskom na nošenje maski te održavanje higijene i distance.

KRAPINSKO-ZAGORSKA I ISTARSKA ŽUPANIJA SA NAJMANJOM INCIDENCIJOM U ČITAVOJ HRVATSKOJ; UČENICI OSNOVNIH ŠKOLA U PONEDJELJAK PONOVNO U SVOJIM KLUPAMA

Župan Željko Kolar je, sukladno mišljenju epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, donio odluku da će se nastava za učenike osnovnih škola i završnih razreda srednjih škola kojima je osnivač Krapinsko-zagorska županija od 1. veljače do daljnjega održavati uživo, dok će se nastava za ostale učenike srednjih škola odvijati na daljinu. Župan Kolar je istaknuo kako se u donošenju ove odluke vodio i usporedbom epidemiološke situacije u čitavoj Hrvatskoj te da prema posljednjem Tjednom izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upravo Krapinsko-zagorska i Istarska županija imaju najmanje novooboljelih na 100.000 stanovnika.

„Imali smo posebne konzultacije te smo razmišljali da od ponedjeljka krenemo  i po B modelu za srednje škole, kao smo i završili prvo polugodište. Ovi epidemiološki podaci bi nam to možda i dali za pravo, no ipak smo uzeli još jedan time-out od tjedan do dva tako da ćemo pratiti što se događa sa učenicima koji će se sada vratiti u škole. Ako se nastavi ovakav pozitivan trend, onda ćemo vjerojatno donijeti i drugačiju odluke i za ostale učenike srednjih škola“ – kazao je župan Kolar.

OB ZABOK

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina kazao je kako se situacija u bolnici poboljšava. „Mi smo tijekom jučerašnjeg dna počeli dio COVID kreveta pretvarati u takozvane „čiste krevete“, što će nam omogućiti da u ponedjeljak otvorimo novi odjel sa 30 kreveta na kojem će moći biti smješteni i post COVID pacijenti“ – kazao je ravnatelj Vančina te istaknuo kako se ne može govoriti da je situacija veoma dobra sve dok u bolnici ima pacijenata na respiratoru i onih kojima bi respirator uskoro mogao zatrebati.

NASTAVAK CIJEPLJENJA

Gordana Popijač Cesar iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije posebno se osvrnula na dinamiku cijepljenja. „Plan i dinamiku cijepljenja u našoj županiji prilagodili smo distribuciji cjepiva te smo do danas uspjeli cijepiti 1.367 radnika i 1.494 korisnika domova za starije i nemoćne, odnosno 2870 osoba, s time da smo 903 osobe cijepili sa obje doze. Nastojat ćemo čim prije i sa drugom dozom procijepiti one koji su dobili prvu, taj će razmak biti veći od prvotno planiranog no i dalje će biti sukladan uputama proizvođača“ – rekla je dr. Popijač Cesar te podsjetila kako se može cijepiti i samo sa jednom dozom, no kako druga doza dodatno  povećava uspješnost cijepljenja.