Zagorje
Bajka na dlanu

Svečana sjednica gradskog Vijeća Pregrade povodom Dana Grada

Datum objave: 13. travnja 2015.

Gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj u svom je pozdravnom govoru prisutne upoznao s gospodarskim i društveno socijalnim uvjetima života i rada u Gradu te se pritom osvrnuo na mnoštvo projekata koji su prošle godine pokrenuti i realizirani na području Grada.

 

Naglasio je kako je prošle godine usvojen strateški plan razvoja do 2020.godine koji je neophodan za kandidiranje za fondove Europske unije. Posebno je istaknuo projekt modernizacije vinskih cesta koji je financiran iz sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ukupne vrijednosti oko 920 tisuća kuna, a asfaltirano je tri kilometra vinsko-turističkih cesta na području Plemenšćine. Započeta je izgradnja Područne škole u Stipernici te se pritom zahvalio Krapinsko-zagorskoj županiji koja u najvećem dijelu financira taj projekat. Osim toga, Vešligaj je istaknuo i projekt energetske učinkovitosti na zgradi Gradske uprave i Dječjeg vrtića Naša Radost, projekat rekonstrukcije javne rasvjete, sanaciju nerazvrstanih cesta i klizišta i mnoge druge.

 

Župan Željko Kolar je prilikom svoga obraćanja istaknuo:„Bez strategije, bez planiranja ali i bez konkretnih projekata nećemo moći povući novaca iz Europskih fondova koliko bismo željeli. Ogroman novac je Republici Hrvatskoj na raspolaganju za investicije, međutim tempo i dinamika otvaranja pojedinih omotnica nas tjera na to da projektiramo i planiramo unaprijed, što do sada nismo bili naučeni. Ovo što radi Grad Pregrada i što rade jedinice lokalne samouprave KZŽ u velikoj većini nam daje nadu da ćemo napraviti taj iskorak. Ono što je vrlo bitno je gospodarstvo te ovim putem pozdravljam sve gospodarstvenike s područja Grada Pregrada i ulaganje u gospodarsku zonu, a samim time i otvaranje novih radnih mjesta. Bez stvaranja novih proizvoda, bez ulaganja u privredu neće biti mogućnosti za daljnje napredovanje. Krapinsko-zagorska županija je izašla iz krize, Sjeverozapadna Hrvatska je izašla iz gospodarske krize, nažalost ne prati čitava Republika Hrvatska taj tempo, međutim naši poduzetnici i obrtnici, naše gospodarstvo je bilo izvozno orijentirano i iskoristili su trenutak ulaska Hrvatske u Europsku uniju te su time povećali proizvodnju i izvoz i to se vidi. Zahvaljujući njima, koji su u ova krizna vremena uspjeli i projektirati i zapošljavati, završili smo 2014.godinu s 15,5 posto manje ljudi na Zavodu za zapošljavanje, ali ono što je najbitnije sa Zavoda se u 2014.godini zaposlilo 1159 ljudi, najviše u Republici Hrvatskoj.“

 

Svečanu sjednicu svojim glazbenim repertoarom pratila je klapa „Kmeti“, a ujedno su podjeljene zahvalnice, diplome i plakete Grada Pregrade za izniman doprinos u kulturi, špotu i društvenom životu.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj na svečanoj sjednici potpisao je s predsjednikom Vijeća Grada Iloka povelju o međusobnoj suradnji.

 


Fotogalerija