Zagorje
Bajka na dlanu

Svečano otkrivanje spomenika 7. GBR „Puma“

Datum objave: 24. travnja 2014.

Otkrivanje spomenika održalo se u Parku 7. gardijske brigade PUMA u Varaždinu s početkom u 11:30 sati. Uz obitelji poginulih branitelja, pripadnike 7. gardijske brigade PUMA i pripadnike ostalih braniteljskih udruga, otkrivanju spomenika prisustvovali su ministar branitelja Predrag Matić, general Ante Gotovina, izaslanik predsjednika RH brigadni general Zdravko Jakob, zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mario Habek, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Ante Deur te mnogi drugi uvaženi gosti.

Otkrivanje spomenika upriličeno je u počast toj proslavljenoj brigadi koja je u ratno vrijeme uzela naziv “Pume”, ali i svim postrojbama i pojedincima koji su dali svoj doprinos domovinskom ratu. Autor spomenika je akademski kipar Krešimir Rod, a spomenik simbolizira ratni put legendarne brigade koja je sa 4500 pripadnika oslobodila 748 kvadratnih kilometara teritorija Hrvatske.

Svečanost je započela izvođenjem hrvatske himne puhačkog orkestra Glazbene škole Varaždin nakon čega je uslijedila minuta šutnje kojom je odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. Nazočnima se obratio predsjednik udruge veterana 7. gardijske brigade – PUMA Robert Puja upoznavši prisutne sa poviješću i ratnim putem 7. gardijske brigade – PUMA te se ujedno zahvalio svima koji su omogućili izradu ovog spomen obilježja. Krapinsko-zagorska županija iz svog je proračuna za tu namjenu izdvojila 6.900,00 kuna.

Prisutne su prigodno pozdravili i gradonačelnik grada Varaždina Goran Habuš, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Ante Deur, zastupnik u Hrvatskom saboru Mario Habek, brigadni general Zdravko Jakob, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i ministar Predrag Matić koji je istaknuo da je 7. gardijska brigada PUMA specifična upravo zbog činjenice da je najviše ratovala izvan svojih domova.

Spomenik su svečano otkrila djeca poginulih branitelja, pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske – PUMA, a potom ga je blagoslovio župnik u mirovini i nekadašnji vojni kapelan 7. gardijske brigade PUMA, Josip Pavlek.

Krapinsko-zagorska županija ovim putem izražava svoje iznimno zadovoljstvo što je mogla pomoći realizaciji ovog projekta, te se još jednom zahvaljuje svim hrvatskim braniteljima na njihovom doprinosu za stvaranje nezavisne Republike Hrvatske.


Fotogalerija