Zagorje
Bajka na dlanu

Svečano otvoren Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok – I petak 13. može biti sretan dan

Datum objave: 14. listopada 2023.

U Zaboku je u petak, 13. listopada 2023. godine, održana svečanost otvorenja rekonstruirane i dograđene Srednje škole Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu.

Ovo je otvorenje simboličan završetak 9,5 milijuna eura vrijednog projekta, zahvaljujući kojem su učenici i nastavnici dobili prekrasne nove prostore, vrijedne njezine duge tradicije i izuzetne kvalitete, kao i velikih planova za njezinu još bolju budućnost. Centar su simboličnim rezanjem velike mašne otvorili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

„Posebna vrijednost ovih regionalnih centara kompetentnosti je da u ovom ciklusu naši mladi stječu posebna znanja i da na tržište rada izađu što spremniji. To je ključ ovoga: sva ova sredstva koja su vam na raspolaganju će od novih generacija stvoriti mlade ljude spremne brzo se prilagoditi tržištu rada u Hrvatskoj, bilo to u vašoj županiji ili negdje drugdje, ili bilo gdje u Europi“ – poručio je premijer Plenković.

Gradnja Centra sufinancirana je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 3,98 milijuna eura te nacionalnog fonda za sufinanciranje u iznosu od 1,33 milijuna eura. Ostatak za dovršetak investicije u iznosu od 55 posto cjelokupnog iznosa, odnosno 4,2 milijuna eura, osigurala je Krapinsko-zagorska županija. Župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovo otvorenje od velikog značaja za cijelu gospodarsku sliku Hrvatske, jer turizam u Hrvatskoj rapidno napreduje. „Ono što ćemo mi ponuditi u partnerstvu zajedno sa našom gospodarskom elitom u kontinentalnom turizmu jest stvaranje kompetentnih mladih generacija koja će dobiti znanja koja će im omogućiti siguran i konkretan ulazak na tržište rada – ovim projektom imati ćemo jedan konkretni centar znanja koji će pokrivati cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku“ – zaključio je župan Kolar te poručio kako je ovo otvorenja jasan znak da i petak 13. može biti sretan dan.

„Da bi se ovo ostvarilo trebalo je puno truda i napora, ne samo sadašnjih učenika i djelatnika, nego i onih 70 generacija prije toga, jer su svi oni su utkali djelić svog znanja, truda, iskustva i volje u ovo što imamo danas. Prije nego što smo počeli pisati projekt, išli smo malo u Austriju, Sloveniju, da vidimo kako to tamo izgleda i čudili smo se i mislili kako bi bilo da mi jednog dana to imamo. Danas mi to imamo“– kazala je ravnateljica Draženka Jurec te dodala kako je za mali gradić poput Zaboka, trebalo dvostruko više truda nego u nekim turističkim gigantima koji su Centar kompetentnosti poput Opatije, Pule, Dubrovnika, Splita i Osijeka. „Pred nama je ogromna odgovornost i od našem Centru gravitira oko 1,5 milijuna stanovnika, i 40 posto učenika i učitelja ugostiteljske škole u Republici Hrvatskoj. Ja se toga ne bojim jer znam da iza mene stoje krasni ljudi, krani učenici i krasna potpora“  – poručila  je ravnateljica Jurec.

Okupljene su pozdravili i bivši učenik škole saborski zastupnik i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić te gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

„Hrvatska se razvija, Zagorje se razvija, Zabok se razvija. Živimo bolje i nadam se da će učenici i učenice, a to je ono što koriste i moji studenti koristiti soft programe Europske unije i zapravo putovati, ići na razmjene, ali biti otvorena srca, primati ovdje i mlade učenike, studente i studentice i zapravo širiti jednu dozu zajedništva- rekao je saborski zastupnik Hajdaš Dončić te zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

„Čitav život mi je vezan za ovaj objekat i ovo okruženje, pa je onda i sin nastavio ovdje školu, i unuk, i mogu reći da je ovo izuzetno velik i značajan događaj da jedan takav Centar danas otvara vrata svojim učenicima, profesorima, mentorima, i stvara uvjete za obrazovanje primjereno vremenu u kojem jesmo“ – kazao je gradonačelnik Hanžek.

Kako je istaknuto na samoj svečanosti otvorenja, Srednja škola u Zaboku jedna je od najboljih srednjih škola iz sektora ugostiteljstva i turizma u Republici Hrvatskoj, o čijoj kvaliteti i viziji razvoja govori činjenica da dodatno provodi i 8,85 milijuna eura vrijedan projekt ReCeZa (Regionalni centar Zabok).

Taj projekt obuhvaća niz aktivnosti za podizanje kvalitete obrazovanja i učvršćivanje položaja škole kao snažnog središta osposobljavanja i obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu, pokretača razvoja i inovacija te rasadnika ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.

Svečanosti otvaranja novog centra prisustvovali su i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Žarko Tušek, predsjednik Odbora za Željko Pavić, zamjenica župana Jasna Petek, brojni načelnici i gradonačelnici s područja Krapinsko-zagorske županije, predstavnici ministarstava, partnera u projektu, voditeljica Regionalnog centra komptentnosti Veronika Kolman te brojni drugi uzvanici, kao i djelatnici i učenici Srednje škole Zabok.

Hrvatsku himnu izveo je Zbor ŠUDIGO-a, dok je u glazbenom programu nastupio Gentlmen’s club.


Fotogalerija