Zagorje
Bajka na dlanu

Svečanom akademijom obilježena 25. obljetnica osnutka 103. brigade HV-a

Datum objave: 24. listopada 2016.

Svečanoj akademiji nazočio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je rekao da je doprinos Zagoraca u Domovinskom ratu bio nemjerljiv. „Zagorci su bili prisutni na svim ratištima u Republici Hrvatskoj, i to nas danas ispunjava velikim ponosom. U tom trenutku kad je domovina bila ugrožena, nismo se dvoumili, nego smo krenuli na bojište sa velikom željom da obranimo hrvatsku domovinu. Kruna svih aktivnosti za nas zagorske branitelje svakako je bila sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Oluja“, rekao je župan Kolar, koji je dodao da se istina o Domovinskom ratu ne smije nikada zaboraviti: „Upravo iz toga razloga potrebno je uvesti u obrazovni sustav, i to od najranije dobi kurikulum koji će obuhvaćati upravo ove teme“, rekao istaknuo je župan Kolar.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da je doprinos zagorskih branitelja u Domovinskom ratu bio velik. „Vi ste se stavili na raspolaganje svojoj domovini, bili ste zastupljeni u svim postrojbama HV-a i policije. Branili ste domovinu od Vukovara pa do Dubrovnika i u konačnici ste sudjelovali u vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja. U svim postrojbama HV-a i policije gdje je bilo Zagoraca, bila mi je čast služiti sa njima jer su bili izvrsni vojnici, koji su u vrijeme kad je domovina bila ugrožena, stavili svoj život na raspolaganje. Na tome im neizmjerno zahvaljujemo, kao i na svemu što su učinili za obranu Hrvatske tijekom Domovinskog rata“ rekao je ministar Medved.

Posljednji zapovjednik 103. brigade, pukovnik HV-a u miru i predsjednik  Udruge veterana 103. brigade HV-a Žarko Miholić govorio je o ratnom putu brigade te je pritom istaknuo da je od 11 tisuća Zagoraca koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, kroz 103. brigadu prošlo njih više od osam tisuća. „Djelatno zapovjedništvo brigade ustrojeno je 03. srpnja 1991. u Zaboku te djelatna zapovjedništva bojni u Zaboku, Krapini i Zlatar Bistrici. Mobilizacija brigade obavljena je 06. listopada, odazvalo se čak 87 posto ljudi, no nažalost nismo ih tada mogli sve opremiti. One koje smo opremili, poslali smo na karlovačko bojište i do 10. listopada 1991. godine tamo je već bilo tristotinjak Zagoraca. Brigada je imala osam poginulih i 45 teško ranjenih. Od tih osam tisuća zagorskih boraca, njih dvije tisuće, odnosno četvrtina danas, nažalost, više nisu među živima“, rekao je pukovnik HV-a u miru i predsjednik  Udruge veterana 103. brigade HV-a Miholić, dodavši da u ratnim djelovanjima, pripadnici brigade nikad za sobom nisu ostavili ni najmanju crnu mrlju.

Branitelje su u ime 103. brigade pozdravili i zapovjednik krapinske satnije Vlado Podgajski te zamjenik načelnika Tuhlja Mladen Hercigonja, a za dobro raspoloženje zagorskih branitelja pobrinuli su se Branko Greblički – Ventek koji je otpjevao himnu 103. zagorske brigade “Zagorski smo borci mi”,  sopranistica Josipa Lončar te članovi grupe “Žice Krapinice”. Svečanoj akademiji nazočili su i predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, saborski zastupnici Marko Vešligaj i Marija Puh, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek i pomoćnica ministra hrvatskih branitelja Nevenka Benić. Svečanu akademiju organizirali su Krapinsko – zagorska županija i Udruga veterana 103. brigade HV-a.


Fotogalerija