Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. ožujka 2007.

Informacija o stanju pojave svinjske kuge u Republici Hrvatskoj i plan aktivnosti u vezi postavljanja sumnje na zarazu i obavještavanju o zarazi bila je tema sastanka održanog 5. ožujka na inicijativu županice Vlaste Hubicki, kojeg je vodio Veterinarski ured za područje naše županije. Sastanku su prisustvovali predstavnici veterinarskih stanica, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, Stočarskog centra, Policijske uprave KZŽ, Poljoprivredne savjetodavne službe te udruge Pikača.

Svinjske kuge na području naše županije nema, no glavni je zaključak sastanka naputak o pridržavanju svih mjera za njeno sprečavanje. To znači da promet svinja treba ograničiti na neophodno, a vlasnici trebaju uspostaviti veterinarsko-zdravstveni red u dvorištima. To podrazumijeva ulaz pod kontrolom, zabranu ulaska neovlaštenim osobama, dezinfekciju na ulazu i izlazu te propisano zbrinjavanje uginuća. Svaku sumnju na bolest ili uginuće treba obavezno prijaviti veterinarskoj organizaciji, a promet svinja treba obavljati isključivo na legalnim stočnim sajmovima koji su pod veterinarskom kontrolom. Svinje trebaju biti označene propisanim ušnim markicama i imati propisanu prateću dokumentaciju. Za kupljene svinje novi vlasnik na dokumentaciji kod ovlaštene vetrinarske organizacije treba ishoditi prijenos vlasništva.
Dodajmo još da je prema Naredbi o mjerama za sprječavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva određeno koja se područja smatraju zaraženim, a koja ugroženim. Ugroženim se smatra ono u krugu 7 kilometara od zaraženog područja, a u našoj županiji to su u času pisanja ovog teksta Konjščina, Hraščina i Budinščina.
Spomenimo na kraju da će se ponovno, bude li potrebe, za uzgajivače na području naše županije organizirati edukacija, a podsjećamo da je prema odluci Ministarstva na području cijele zemlje zabranjeno korištenje napoja u hranidbi svinja.