Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 11. veljače 2016.

Obilježavanjem Dana bolesnika želi se podići svijest šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Ovo je također prilika za prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima, a to su zdravstveni i nezdravstveni djelatnici te volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih. Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek će u sklopu obilježavanja Svjetskog dana bolesnika zajedno s pomoćnicom ravnateljice Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Biserkom Sviben i ove će godine obići bolesnu osobu s područja naše Županije.

Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana ovaj će Dan obilježiti u suradnji s Koordinacijskim odborom projekta Zdravi grad Zabok. Ispred ulaza u Polikliniku, na 1. katu bolnice od 10 do 12 sati će biti organizirano mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka. Obilježavanju će se prigodnim programom pridružiti učenici i nastavnici Medicinskog učilišta SŠ Bedekovčina te volonteri Društva Naša djeca Zabok. Pacijentima na stacionarnim odjelima bit će omogućena i ispovijed, dok će sveta misa bit služena u kapelici Svetog Ivana Krstitelja od 13:30.

Patronažne sestre Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije su se već uobičajeno uključije u obilježavanje ovog dana. Svjetski dan bolesnika prigodno će se obilježiti u svakoj lokalnoj zajednici prema sljedećem rasporedu:

  • U ispostavi Krapina u 11,00 sati služit će se sveta misa nakon koje je planirano sad već tradicionalno druženje patronažnih sestara i župnika s bolesnicima i njihovim obiteljima.
  • U vatrogasnom domu Tuhelj u vremenu od 14,00 sati u zajedničkoj suradnji patronažnih sestara, župnog ureda, Caritasa i djece školske dobi organizira se sveta misa, kontrola tlaka i šećera te zajedničko druženje uz kratak zabavno-kulturni program školske djece.
  • Ispostava Zlatar za Dan bolesnika u 10,00 sati u udruzi Pomoć u kući Lobor (dnevni boravak) organizira radionicu na  temu: “Živjeti s bolešću i fizioterapija u bolesti“ u suradnji sa zdravstvenom njegom u kući sr. Marija.  Aktivnostima se pridružuju i učenici Medicinskog učilišta Srednje škole Bedekovčina.
  • U Humu na Sutli od 15,00 – 17,00 sati u Samostanu sestre naše Gospe korisnici mogu pristupiti preventivnoj zdravstvenoj radionici koju vodi  patronažna sestra, a nakon toga je misa.
  • U Oroslavju će sveta misa početi u 17:00 sati nakon čega slijedi mjerenje tlaka i šećera u krvi.

Obilježavanje se nastavlja i u petak kada će u 10,00 sati u domu Orhideja Zlatar biti organizirano druženje s korisnicima te mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi.

U suradnji ispostave Doma zdravlja Klanjec i župnog ureda u Klanjcu u nedjelju u 9,00 sati organizira se, u prostorijama župnog ureda, druženje s potrebitima uz mogućnost kontrole tlaka i šećera u krvi te individualnog savjetovanja.

Patronažne sestre ispostave Zabok ovaj će dan obilježiti posjetom Domu za psihički bolesne odrasle osobe Zagreb, Podružnici Mirkovec gdje se planira zajedničko druženje s korisnicima.