Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 4. veljače 2016.

Rak nije isključivo zdravstveni problem oboljelog pojedinca, već ima veliki utjecaj na širi društveni i ekonomski razvoj. U Hrvatskoj je kod žena najčešći karcinom dojke, pluća i debelog crijeva, dok se kod muškaraca radi o malignim oboljenjima pluća, debelog crijeva i prostate. Sve ove bolesti umaju zajedničke faktore rizika (pušenje, konzumiranje alkohola, nezdrava prehrana, fizička neaktivnost, UV zračenje, neodgovorno spolno ponašanje itd.) pa je i na samu pojavu bolesti čak moguće utjecati sprečavanjem rizičnih faktora. Rano otkrivanje raka također ima vrlo važnu ulogu jer se pravovremenim liječenjem može bitno smanjiti postotak smrtnosti. U našoj županiji se s ciljem povećanja broja rano otkrivenih oboljenja već godinama provode različiti  preventivni programi. Tako je i krajem studenog 2015. godine u Zaboku održana Konferencija o nacionalnim preventivnim programima na kojoj je tadašnji ministar zdravlja Siniša Varga istaknuo da je odaziv Zagoraca na preventivne preglede, ali još uvijek ima prostora za poboljšanje.

Rak dojke je najčešći rak i vodeći uzrok prijevremene smrti žena u dobi od 35. do 64. godine u Krapinsko-zagorskoj županiji. Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u našoj županiji počeo je s provedbom krajem 2006. godine. Rak debelog crijeva jedab je od najčešćih oblika raka kod oba spola u razvijenim zemljama. U Hrvatskoj, a i u Krapinsko-zagorskoj županiji je na drugome mjestu po pojavnosti, kod muškaraca iza raka pluća, a kod žena iza raka dojke. Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva počeo je sa provedbom početkom 2008. godine. Rak vrata maternice uzrokovan je infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Po pojavnosti u Hrvatskoj je na 2. mjestu kod žena u dobi od 35 do 49 godina te na 3. kod žena u dobi od 30 do 39 godina. U Krapinsko-zagorskoj je na 1. mjestu kod žena u dobi od 30 do 39 godina. Zbog mogućnosti rane dijagnostike od ovog karcinoma ne bi smjela umrijeti niti jedna žena.

Zadatak svih nas treba biti proširiti znanje o načinima prevencije ovih opasnih bolesti, ali i spoznaju o važnosti i načinima dijagnosticiranja i mogućnostima liječenja.