Zagorje
Bajka na dlanu

Svjetski dan srca obilježen i u Krapinskim Toplicama

Datum objave: 30. rujna 2022.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je i ove godine, povodom Dana srca, provela aktivnosti upoznavanja populacije s važnošću kardiovaskularnih bolesti, njihove prevencije i liječenja.  Voditelj odjela za medicinsku rehabilitaciju kardioloških bolesnika Duško Cerovec održao je predavanje na temu kardiovaskularnih bolesti i njihove prevencije, dok je u predvorju Bolnice omogućeno mjerenje tlaka i razine glukoze u krvi te okvirna procjena čimbenika rizika od kardiovaskularnih bolesti. Predavanje su, među brojnim okupljenima, pratile i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković i ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić.

Svatko od nas bi trebao moći reći koliko je u zadnjih godinu dana imao prosječne vrijednosti tlaka, masnoće i šećera u krvi. Za one koji su zdravi to može biti dvije-tri godine, a oni koji su bolesni to dakako moraju raditi i češće. Moramo prepoznati rizik koji imamo, a kada ga prepoznamo onda ga trebamo i liječiti“ – istaknuo je, među ostalim, dr. Cerovec te dodao kako su ubrzani i sjedilački način života uvelike pomogli sve većoj pojavnosti kardiovaskularnih bolesti. „Na rizike za razvoj kardiovaskularnih bolesti može se utjecati promjenom životnih navika, ponajprije smanjenjem unosa soli, uravnoteženom prehranom, prestankom pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola, kao i redovitom tjelesnom aktivnošću, održavanjem normalne tjelesne težine i učenjem vještina suočavanja sa stresom“ – poručio je dr. Cerovec, zamjenik ravnateljice i Voditelj odjela za medicinsku rehabilitaciju kardioloških bolesnika Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je nacionalni kardiološki rehabilitacijski centar, a osim kardiološke rehabilitacije provodi i  razne druge aktivnosti u smanjenju pojave bolesti srca, njihovom ranom prepoznavanju i kvalitetnom liječenju.


Fotogalerija