Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 22. ožujka 2016.

Svake godine Svjetski dan voda naglašava po jedan specifični aspekt vode pa se ovogodišnji obilježava pod motom „Voda i poslovi“ / „Water&Jobs“, te se i ove godine obilježava putem različitih aktivnosti diljem svijeta. Danas se skoro polovica radno sposobne populacije u svijetu bavi sa poslovima vezano uz, i o vodi no ipak milijuni zaposlenih nisu prepoznati niti zaštićeni osnovnim radnim pravima. S toga ovogodišnja tema ima zadatak pokazati da kvantiteta i kvaliteta vode može promijeniti kvalitetu života pa čak i transformirati ekonomiju i društvo. Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama održanoj 1977. godine u Mer del Plati, Argentina. Nakon preporuke konferencije UN o okolišu i razvoju (UNCED) održane u Rio de Janeiru 1992. godine, Opća skupština UN rezolucijom je odredila 22. ožujak 1993. godine kao prvi službeni Svjetski dan voda.

 

Hrvatska ima velike količine pitke vode, stoga je na 5. mjestu u Europi po obnovljivim zalihama vode. Na ovaj dan podsjećamo se koliko je važna kvaliteta vode koju pijemo i koristimo u svakodnevnom životu.

Pitanje zdravstvene ispravnosti vode za piće još je 2005. godine potvrđeno kao jedan od pet županijskih javnozdravstvenih prioriteta. U Krapinsko-zagorskoj županiji postoje 73 vodovoda koji isporučuju vodu. Od toga su 4 javna i 69 lokalnih vodovoda. Zavod za javno zdravstvo KZŽ obavlja analize vode za ljudsku potrošnju temeljem sklopljenih ugovora s javnim distributerima, kao i ugovora s nekim jedinicama lokalne samouprave (za lokalne vodovode). Cilj koji se želio postići radom na ovom prioritetu je redovito analiziranje vode u lokalnim vodovodima i njihova legalizacija, a gdje postoji i prethodna sanacija. U slučajevim gdje su vododvodi toliko loši da legalizacija i sanacija nije moguća, lokalno se stanovništvo želi potaknuti na priključenje na javne vodovode. Sukladno tome provođene su aktivnosti koje su bile usmjerene na provođenje edukacija osoba koje se brinu o vodovodima, kontrolu zdravstvene ispravnosti vode u lokalnim vodovodima te edukaciju i sezibilizaciju stanovništva. Također, Krapinsko-zagorska županija izdvaja sredstva za postavljanje aparata za vodu u onim školama koje nisu priključene na javnu vodoopskrbnu mrežu. Zatim, u proračunu za 2016. godinu Krapinsko-zagorska župnija osigurala je 200.000,00 kuna u svrhu monitoringa zdravstvene ispravnosti vode. Voda koju isporučuju javni vodoopskrbni sustavi pod redovitom je kontrolom kvalitete, a objekti i mreža  propisno se održavaju. Sustav javne vodoopskrbe na području županije stalno se širi. Svake godine povećava se mogućnost priključenja domaćinstava na taj sustav, što ide u smjeru rješavanja problema zdravstveno neispravne vode u županiji.