Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 1. prosinca 2015.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a je podizanje svijesti o epidemiji, unaprjeđenju prevencije, unaprjeđenju skrbi i iskazivanju međunarodne podrške oboljelima od ove bolesti.

 

HIV je virus koji spada u spolno i krvlju prenosive infekcije te napada imunološki sustav i uzrokuje cjeloživotnu kroničnu bolest, koja najčešće nema simptoma dugi niz godina. Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a. AIDS je krajnji stadiji HIV infekcije koji nastaje uslijed uništenja imunološkog sustava, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta. Stoga je za prevenciju i suzbijanje HIV/AIDS-a u društvu potreban sveobuhvatni pristup spolnom i reproduktivnom zdravlju, posebice kod mladih.

Hrvatska se svrstava u zemlje niskog rizika od HIV infekcije. Ovakva situacija vjerojatno se može pripisati kvalitetnoj javnozdravstvenoj kampanji i dostupnosti besplatnog liječenja, savjetovanja i anonimnog testiranja. Od 1985. do listopada 2012. godine u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 1.002 osoba s HIV-om, od čega je 365 razvilo AIDS, a 186 ih je preminulo. Navedeni podaci pokazuju kako u Hrvatskoj trenutno živi oko 800 osoba s HIV-om, a najučestaliji je kod muškaraca u dobi od 25 do 44 godine. Mogućnost zaraze u Hrvatskoj je četiri puta manja nego u drugim europskim zemljama. Na području Krapinsko-zagorske županije od 1985. godine evidentirano je 11 HIV pozitivnih osoba i 5 oboljelih.

 

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu živi 35 milijuna ljudi zaraženih HIV-om, od toga 3,2 milijuna djece i adolescenata. U 2013. godini zabilježeno je oko 2 milijuna novozaraženih, a 1,5 milijuna je umrlo od AIDS-a.  

 

Pravovremeno testiranje omogućuje ranu dijagnozu, uspješnije liječenje i smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija te pomaže u sprečavanju prijenosa.