Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 23. srpnja 2018.

Župan Željko Kolar je na početku kulturno-umjetničkog programa u centru Gotalovca čestitao udruzi Gotali na još jednom izvrsnom prikazu zagorske tradicije i starih običaja. „Gotali su sastavni dio naših manifestacija 100% ZAGORSKO u Zagrebu i Rijecu, ako netko može dobro prenijeti tu tradiciju i povijest Krapinsko – zagorske županije, ono kaj su delali naši dedeki i bake, onda su to oni“ – rekao je župan Kolar te najavio novi iskorak i dizaje manifestacije Tak se negda pri nami delale na još veći nivo. „Svi zajedno moramo napraviti jedan veliki iskorak da sljedeće godine bude ovdje barem dvije tisuće posjetitelja koji će moći uživati u ovom sjajnom programu i silnom trudu ovih ljudi koji to rade“  – naglasio je župan Željko Kolar..

Udruga Gotali je već 12. put zajedno sa nizom prijateljskih udruga u Gotalovcu pripremila brojne sadržaje. Subota je bila rezervirana za natjecanja u starim igrama, dok je u nedjelju mnoštvo posjetitelja moglo vidjeti prikaze starih zanata i običaja poput mlatitve, pralja na potoku, meljenja kuruze, peglanja na žar, piljarije, našivavanja, izrade cijeća od krep papira te kuhanja i pečenja tradicionalnih zagorskih jela. Gosti su mogli i isprobati neke poslove te na vlastitom iskustvu naučiti kako je izgledao svakodnevni život naših baka i djedova.

U večernjem kulturno-umjetničkom programu nastupili su uz domaćine nastupili i njihovi gosti iz okolnih zagorskih mjesta i Slavonije, kao i Bosne i Hercegovine. Sve prisutne na početku programa su, uz župana Željka Kolara, pozdravili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, načelnik Budinšćine Radovan Hercigonja te predsjednica udruge Gotali Ines Kuna Lihtar. Događanju su nazočili i saborska zastupnica Marija Puh te zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek.


Fotogalerija