Zagorje
Bajka na dlanu

Tjedan kajkavske kulture 2023 – Velika proslava kajkavskog govornog područja, kulture i baštine

Datum objave: 28. kolovoza 2023.

U gradskoj vijećnici u Krapini u ponedjeljak, 28. kolovoza 2023. predstavljen je program ovogodišnjeg Tjedna kajkavske kulture koji će se održati od 2. do 10. rujna.

Tjedan kajkavske kulture predstavlja vrlo važnu kulturnu manifestaciju u Hrvatskoj koja veliča umjetničko stvaralaštvo kajkavskog govornog područja, ima iznimno značenje za Grad Krapinu, Krapinsko-zagorsku županiju i čitavo kajkavsko podneblje, a ujedno obogaćuje i kulturu naše domovine. Ovogodišnji program na konferenciji za medije predstavili su gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, direktorica TZ Grada Krapine Nedeljka Vodolšak, predsjednik Krapinskog sportskog saveza Saša Kundih, predsjednik Društva za kajkavsko stvaralaštvo Damir Novina, umjetnički direktor Festivala kajkavskih popevki Siniša Leopold  i kazališni glumac i pjevač Adam Končić, a novinarima su se obratili i predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Žarko Tušek i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zahvalivši svima koji su dali doprinos u organizaciji ove manifestacije.

“Očekujem da Krapina u ovom Tjednu kajkavske kulture bude Zagorje u malom, da stanovnici svih naših zagorskih naselja posjete Krapinu jer nas očekuje bogati program. Pozivam sve one koji spadaju u kajkavsko govorno područje da nam se pridruže na velikoj fešti kajkavskog govornog područja, naše kulture i baštine. Naravno, pozivam i sve one koji ne spadaju u kajkavsko govorno područje, da također zajedno s nama slave ovaj veliki tjedan”, rekao je župan Kolar.

Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović naglasio je kako je program izuzetno kvalitetan i pripremljen je za sve uzraste pa tako građane očekuje od zabavnih pa do umjetničkih programa, izložba, recitala do koncerata i znanstvenih skupova.

Maestro Siniša Leopold najavio je 58. Festival kajkavskih popevki, istaknuvši kako će na retrospektivnom koncertu biti izvedeno 40 skladbi, dok će se na Večeri novih popevki naći njih 23, a predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina dodao je kako je od izuzetnog značaja i “Mali kaj – 38. Dječji festival”, koji okuplja nove generacije i na taj način garantira opstojnost ove manifestacije.

Osim kajkavske komponente, manifestacija se obogaćuje i dodatnim sadržajima. Kako je najavila direktorica Turističke zajednice Grada Krapine Nedeljka Vodolšak, ove godine u Krapini će biti Plac suvenira i festivalskih delicija te Etno kućica i festivalska slušaonica, a tu su i Dani krapinskog sporta te 31. Zagorski gospodarski zbor, najveće okupljanje gospodarstvenika i obrtnika Hrvatskog zagorja, a i šire, koje će se održati u Parku Matice hrvatske i Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda, u dvorani i na igralištu Srednje škole Krapina.

Također, održat će se i 11. Dani krapinskog sporta u kojima će sudjelovati 11 sportskih udruga, a najavljene su i kazališne predstave pa tako, već devetu godinu zaredom, Glumački festival u Krapini daje i svoj doprinos. Ove godine radi se o dva gostovanja: “Ništa bez reklame”, kazališta “Luda kuća” iz Zagreba te “Kaj je ljubav” u koprodukciji zagrebačke “Komedije” i GFUK-a.


Fotogalerija