Tomislav Šimunić novi „Chtef, zagorski chef“
Za titulu Zagorskog chefa se u pripremi jela sa zadanim informacijama, kao i proteklih godina, natjecalo sedam izvrsnih kuhara iz restorana s područja Krapinsko-zagorske županije. Ovogodišnja je tema bilo meso zagorskog purana i orasi. Pobjedničko glavno jelo zove se Pura na paše, a desert Orahova fantazija. Pobjednik natjecanja Tomislav Šimunić istaknuo je kako je u glavnom jelu pokušao spojiti puricu i koprive te simbolično prikazati kako se nekad živjelo na zagorskim bregima.
Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar čestitao je pobjedniku te zahvalio i ostalim kuharima te članovima stručnog suda na sudjelovanju u ovoj manifestaciji. „Ekipa kuhara koja je danas bila u žiriju vrh je kulinarstva u Hrvatskoj, dobiti prvu nagradu od strane takvih kuhara sigurno veliko je priznanje našim kuharima“ – istaknuo je župan Kolar i dodao „Ova odlična manifestacija pokazuje koliko je zagorska gastronomija jaka i koliko je ona važna u turističkoj ponudi Zagorja. Vjerujem da će zagorski restorani na svoje menije uvrstiti jela koja su danas pripremali njihovi kuhari“ – kazao je župan Kolar i naglasio kako je vrhunska gastronomija samo jedan od važnih dijelova velike ponude turističke destinacije Zagorja, bajke na dlanu.
Na početku manifestacije prisutnima se obratila predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki koja je čestitala svima sudionicima te poželjela da što bolje prezentiraju zadane namirnice „Naši kuhari maze nepce svojim gostima, naša Bajka na dlanu je u ovo jesensko vrijeme uistinu prekrasna te svi zajedno činimo lijepu priču potrebnu za razvoj našeg turizma i termalne rivijere“ – rekla je predsjednica Županijske skupštine.
Prisutne su pozdravili i načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak, direktor margetinga Hotela Matija Gubec Filip Poštek te poznati kuhar Tomislav Špiček – predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva u kojem su bili i Slavko Večerić i Dražen Đurišević. Događanju je prisustvovao i saborski zastupnik Marko Vešligaj, zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek, više zagorskih gradonačelnika i načelnika te članova Županijske skupštine.
Drugo mjesto osvojila je Nikolina Kranjčec iz BlueSun Hotela Kaj s jelima Purica med koprivami i Čokoladni orah, a treće mjesto Jakov Mirt iz Termi Jezerčica s jelima Tajna Zagorja i Slatki afrodizijak Zagorja. Na 7. Chtefu, Zagorskom chefu sudjelovali su i Zdravko Semenski iz Punkt Beed Housea, Mislav Božić iz Ville Magdalene, Mirko Ljubić iz restorana Dvorac Mihanović i Matteo Klasić iz Restorana Dunav. „Sva su jela bila ukusna, sve je bilo dobro obrađeni i začinjeno. Pobjednik je imao najkompletnije i najbolje glavno jelo i desert“ – naglasio je predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva Tomislav Špiček uz dodatak da su mu se posebno svidjeli deserti.
Recepti pobjedničkih jela:
GLAVNO JELO: PURA NA PAŠE
ZA 4 OSOBE
0,60KG PUREĆIH PRSA
0,30KG DOMAČIH MLINACA
SOL
PAPAR
0,15KG CIKLE
0,10KG DOMAČA MAST
0,10KG MASLACA
0,40KG KOPRIVE
0,10 L VRHNJA ZA KUHAE
Tradicionalno jelo naših pradjedova spojeno u jednu cjelinu…pokušali smo spojiti tradicionalnu Zagorsku puricu koja je hranjena koprivom da bi narasla u posebnu deliciju našega kraja sa široko poznatim mlincima i ciklom salatom prezentirano na malo drugačiji način.
DESERT: ORAHOVA FANTAZIJA
PARFE
1 BISKVIT OD ORAHA
3 ŽUTANJKA
0,50L MLIJEKA
0,05 ŽELATINE
1 VANILI ŠEĆER
0,3L ŠLAGA
20DKG ČOKOLADE
0,05 RUMA
0,10 MLJEVENIH ORAHA
ORAŠČIĆI
0,15 KG BRAŠNA GLATKOG
0,10KF ORAHA
1 PRAŠAK ZA PECIVO
0,10 KG ŠEĆERA U PRAHU
0,15 KG MARGARINA
Izrežemo biskvit na željeni oblik, od preostalih sastojaka napravimo parfe kremu te punimo kalup u kojem je biskvit. Oblikujemo oraščiće te ih stavljamo na parfe i ukrasimo čokoladom