Trećom radionicom nastavljen projekt Zdravo i fino
Koncept trećeg ciklusa radionica kuhanja jest upoznavanje i korištenje najzdravijih namirnica svijeta, a tema radionice zdravoga kuhanja ovoga je puta bila „Street i finger food“. Radionica je uz dječje vijećnike i učenike SŠ Zabok u ugostiteljskom kabinetu škole okupila i standardnu, iskusnu te uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok u sastavu: Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Danijela Sović, Anja Kolarić, Matija Horvat, Sandra Benčić, Vjekoslav Flegar, Anja Tomek, Vesna Vučičević na čelu s voditeljicom kuhanja Snježanom Krpes i voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak. Također je nastavljena vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić i fotografom Mirkom Cvjetkom.
Na početku radionice, prije samog kuhanja, voditeljica radionica kuhanja Snježana Krpes djeci je predstavila koncept koji je posebno aktualan i zanimljiv u posljednje vrijeme i sve više osvaja svijet, a tako i Hrvatsku. Riječ je o tzv. „street i finger food“. Koncept jedenja i pripreme hrane na otvorenom u opuštajućoj atmosferi naslijedili smo od starih Grka, Rimljana i azijskih naroda, a ponovo su ga oživljavali siromašni doseljenici koji bi na taj način započeli zarađivati za život u zemljama kamo su se doselili. Budući da se hrana sprema na otvorenom (na štandu) pripremaju se jednostavnija i brža jela. Zanimljivost i bogatstvo „street food“ hrane je u tomu što se uz dobru zabavu i druženje, putem ovom koncepta predstavljaju lokalna i autentična hrana iz cijelog svijeta. „Street food“ hrana je zdrava, spravljena od lokalnih namirnica, izvorna, konzumira se u opuštenijem okružju nego u restoranima te je i jeftinija. „Street food“ koncept ide i uz ubrzani način života, dio je raznih javnih događanja, festivala i manifestacija te turističke ponude. Zahvaljujući „street food“ pojavi možete isprobati gotovo sve kuhinje svijeta, bez dalekih putovanja. A na jedno takvo gastronomsko putovanje svijetom uputili su se i sudionici ove radionice. Tako uz već nezaobilazni zeleni zdravi kašasti sok (ovaj put s potočarkom) djeca i odrasli mogli su za doručak uživati u domaćem jesenskom kruhu s krumpirom s bućinim i suncokretovim sjemenkama te egzotičnom namazu od avokada. U radionici kuhanja djeca su otkrivala „tajne“ namirnica, pripreme i okusa: francuskog „quiche“ – slane pite s nadjevom od leće, gljiva i jogurta (koja izvorno potječe iz ruralnih krajeva Njemačke); zatim kinesko-japanskog tradicionalnog jela kratko pirjanog povrća s tofuom i udon rezanacima spravljenog u woku; nekoliko vrsta uštipaka, pogačica i kroketa od povrća u raznim kombinacijama (s mrkvom, lukom, batatom) tipičnih za indijsku kuhinju; falafela sa suhim graškom i bulgurom koje tradicionalno spravljaju Kurdi iz Turske te domaću zapečenu bundevu u pećnici s kiselim kupusom i bućinim uljem. Za desert poslužen je sladoled od bobičastog voća (podrijetlo sladoleda je iz Kine, a u Italiju je recepturu donio Marko Polo) te blagdanske zdrave čokoladne kuglice s datuljama, kakaom, orasima i čarobnim cimetom. Djeca su na kraju zaključila da su ovoga puta putem raznolikih okusa i mirisa putovali od Azije do Meksika preko Francuske i Njemačke sve do naših krajeva.
„Sve aktivnosti projekta „Zdravo i fino“ u ovoj su godini realizirane zahvaljujući financijskoj podršci Krapinsko-zagorske županije te stalnih partnera i suradnika Srednje škole Zabok, Osnovne škole K.Š. Gjalskog, Zavoda za javno zdravstvo KZŽ, Škole za umjetnost dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Škofine, Meditexa i Zagorskog vodovoda. Projekt „Zdravo i fino“ nastavlja se i sljedeće godine te se planiraju još dvije radionice zdravoga kuhanja za djecu, vršnjačka edukacija u Osnovnoj školi u Zaboku, ali i drugim školama u Krapinsko-zagorskoj županiji te posjet Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice koje će se realizirati sa sredstvima Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta dobivenih na njihovom Natječaju za udruge“ – ovom je prilikom istaknula tajnica DND-a Zabok i voditeljica projekta Zdravo i fino Jasenka Borovčak.