Zagorje
Bajka na dlanu

TRINAESTI DAN BEZ NOVOZARAŽENIH NA PODRUČJU KZŽ

Datum objave: 11. svibnja 2020.

Stožer civilne zaštite KZŽ održao je u ponedjeljak, 11. svibnja 2020. godine u Krapini konferenciju za medije. Načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek istakno je da na području županije već trinaesti dan nema novozaraženih osoba. „Ukupan broj ozdravljenih osoba je 101, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 37. U proteklih 48 sati testirano je 176 uzoraka, od kojih je 174 negativno, dok se za još 2 čekaju rezultati nalaza. Dosad je testirano ukupno 2205  uzoraka“, rekao je načelnik Stožera Ferek – Jambrek.

 

Ravnatelj OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da je s Infektološkog odjela otpušten jedan pacijent čiji je drugi nalaz na koronavirus negativan, ali je na odjelu ostala još jedna pacijentica čiji je drugi nalaz na koronavirus bio pozitivan te je pohvalio građane što su strpljivi i drže se svih uputa i epidemioloških mjera prilikom dolaska u bolnicu. Dr. Bojana Mahmutović iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo rekla je da je epidemiološka situacija u KZŽ zadovoljavajuća, s obzirom na to da je danas trinaesti dan bez novooboljelih. „Trenutno je broj ozdravljenih tri puta veći od broja aktivnih slučajeva. Nadamo se da će se ovakvo pozitivno kretanje nastaviti i u narednim tjednima“, rekla je dr. Mahmutović.

 

Zamjenica župana Jasna Petek govorila je na konferenciji za medije o ponovnom početku razredne nastave u školama. „U našoj županiji od 33 škole i 4705 učenika razredne nastave, nastavu u školi pohađa 15 učenika, odnosno 0,31%. Nastava je organizirana u 5 škola. U 2 škole po jedan učenik, u 1 školi  dva učenika, u 1 školi 3 učenika te u 1 školi 8 učenika“, rekla je zamjenica župana Petek.

 

Župan Željko Kolar osvrnuo se na malen broj učenika koji pohađa nastavu. „Kako se osjeća to jedno dijete koje je došlo u školu? A i nastavnici moraju raditi u online nastavi i dolaziti u školu. Procjena je bila da će 25% školaraca doći u škole u Hrvatskoj, ali kad se vidjelo da to neće biti tako od toga se treba odustati, a tu odluku trebalo je donijeti Ministarstvo obrazovanja. Ovo je malo neozbiljno“, rekao je župan Kolar te se potom osvrnuo na održavanje manifestacija na području županije. „Mi ćemo morati ići od manifestacije do manifestacije jer nisu one sve istog karaktera. Sada je omogućeno okupljanje 40 osoba na jednom mjestu, a vi znate da je nama u Stubicu, na Seljačku bunu došlo 20 tisuća ljudi, onda zapravo nemate što tu razgovarati. Neke ćemo manifestacije održati u nekom obliku samo da ne prekinemo dugogodišnju tradiciju, ali teško je sada reći kako će nam npr. biti Tjedan kajkavske kulture u rujnu. Mi ćemo pripreme raditi, zajedno sa Gradom Krapinom, obrtničkom i gospodarskom komorom i za sajam, ali da li ćemo biti u mogućnosti ga i održati u uobičajenom obliku ili nekako drugačije, to je sada teško reći. Mi nismo iz kalendara izbacili ni 100% ZAGORSKO u Rijeci i u Zagrebu jer smatramo da ako će se stvoriti uvjeti da će to biti i podrška gospodarstvu. Idemo korak po korak, manifestacija po manifestaciju, donosit ćemo odluke i pravovremeno obavještavati javnost o tome”, rekao je župan Kolar.

 

U nastavku Vam dostavljamo i tablicu sa statističkim podacima prema jedinicama lokalne samouprave: o broju stanovnika Krapinsko-zagorske županije koji su bili evidentirani kao zaraženi koronavirusom, podatke o broju stanovnika Krapinsko-zagorske županije koji su evidentirani kao ozdravljeni, podatke o broju preminulih te broju aktivnih slučajeva.  U statistiku kontinuirano uključujemo i stanovnike Krapinsko-zagorske županije testirane izvan područja naše županije te osobe koje nisu imale pozitivan nalaz na koronavirus, no sukladno uputama, se zbog epidemiološke anamneze i kliničke slike vode kao pozitivne.

 

 

 

 

 

 

Stanje prema općinama i gradovima:

 

SLUČAJEVI 

OZDRAVILI 

AKTIVNI 

UMRLI 

Pregrada 

43

37

4

2

Krapina 

22

20

2

 

Oroslavje 

19

7

12

 

Hum na Sutli 

7

6

1

 

Jesenje 

7

4

3

 

Desinić 

6

6

0

 

Zabok 

5

5

0

 

Petrovsko 

3

1

 

Đurmanec 

5

3

2

 

Donja Stubica 

2

0

 

Stubičke Toplice

7

3

4

 

Lobor 

0

2

 

Gornja Stubica 

1

1

 

Bedekovčina 

0

1

 

Krapinske Toplice

2

0

 

Radoboj 

1

0

 

Tuhelj 

0

1

 

Zlatar Bistrica 

0

1

 

Novi Golubovec 

0

1

 

Veliko Trgovišće

1

0

1

 

Sveti Križ Začretje

1

1

0

 

UKUPNO KZŽ

140

101

37

2

 


Fotogalerija