Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 30. travnja 2014.

Od ponedjeljka, 5. svibnja do srijede, 7. svibnja 2014. u Multimedijskoj dvorani – kinu u Zaboku, održava se 3. KIKI festival – međunarodni festival filmova za djecu u organizaciji Društva Naša djeca Zabok i udruge Gokul – Građanske organizacije za kulturu.

Treću godinu zaredom mladi Zagorci i Zagorke, ali i svi ostali dobrodošli mali gosti, u tri će dana moći uživati u izboru najboljih svjetskih filmova za djecu. Festival koji svoje začetke ima u matinejama „starijeg brata“ Tabor film festivala prerastao je u samostalnu manifestaciju koja svake godine bilježi sve veći interes najmlađe filmske publike. Poseban naglasak u izboru filmova stavlja se na kvalitetu i edukativne filmove koji djecu potiču na razmišljanje te podizanje njihove vizualne pismenosti, a ovogodišnji KIKI ponovo svojoj vjernoj publici nudi pravu riznicu žanrovski raznovrsnih filmova.

U glavnom program ove se godine nalazi trideseti pet filmova iz Italije, Irske, Rusije, Estonije, Bjelorusije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Slovenije, Francuske, Švicarske, Japana, Češke, Kanade, Latvije, Nizozemske, Mađarske, Španjolske, Velike Britanije, Švedske, Belgije, Finske i Hrvatske, koju predstavlja Miran Miošić s filmom Skriveni talent. Premijerno u Hrvatskoj bit će prikazan francuski film Skitnica sa Stanice Sv. Marcel redatelja Ronyja Hotina, a o pobjedniku u međunarodnoj konkurenciji odlučivat će tročlani dječji žiri u koji su ove godine izabrani Sandra Benčić, Karlo Peček I Gabrijel Krušelj.

Ovogodišnja zemlja-partner festivala je Estonija. U suradnji s prestižnim estonskim Nuku filmstudijem pripremljena su dva izvrsna popratna programa u kojima će biti prikazan I zbor najboljih estonskih animiranih filmova za djecu nastalih posljednjih godina, te filmovi iz popularne serije o dogodovštinama djevojčice Miriam.

Na trećem KIKI-ju održat će se i radionice animacij i stripa koje su dio projekta EDIT comics, a pripremaju se u suradnji s Udrugom RARE iz Vinkovaca, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA iz Varaždina i u drugom Stripos iz Osijeka.

U utorak, 6. svibnja u Gradskoj Knjižnici K.Š. Gjalskog u Zaboku bit će predstavljen program nagrađenih filmova s prijateljskog festivala VAFI iz Varaždina, a posjetitelje KIKI-ja čeka i predstavljanje knjige Mjesečeve sjene i razgovor s autorom Zdenkom Bašićem.

Ljamina drama, Moja mama je zrakoplov, Djevojka zvana Elastika, Koncert za pitu od mrkve…samo su neki od naslova koji navješćuju zanimljiv filmski program za najmlađu filmsku publiku. Ulaz na sve projekcije je besplatan, stoga vas organizatori KIKI-ja pozivaju da se priključite ovoj trodnevnoj filmskoj čaroliji.

Festival KIKI pomogli su: Grad Zabok, HAVC, Krapinsko-zagorska županija, Zaklada Kultura Nova, Ljekarna Krapinsko-zagorske županije i Ljekarne Vodolšak. Više o festival možete pronaći na Facebook stranici KIKI-ja.