Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 15. lipnja 2020.

Vlastitim snagama realizirat ćemo i ovaj projekt

Na samom početku posjeta župan Željko Kolar je zajedno sa potpredsjednikom Hrvatskog sabora Sinišom Hajdašem Dončićem, načelnikom Tuhlja Mladenom Hercigonjom te ravnateljicom osnovne škole Snježanom Romić obišao Osnovnu školu Lijepa naša gdje je u pripremi projekt sanacije krovišta dvorane ukupne vrijednosti 740.000 kuna. „Ovaj smo projekt prijavili na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za program podrške razvoju lokalne zajednice, gdje nažalost nije dobro prihvaćen.  Odobreno nam je 70-ak tisuća kuna, odnosno ispod 10% subvencioniranja same investicije, dok se je s druge strane za programe poput uređenja groblja izdvajalo i po 500.000 kuna. Smatram da bi prioritet trebala imati djeca i projekti vezano za školstvo i obrazovanje, no naravno to ide na dušu ministru i onima koji su ocjenjivali projekte, a mi ćemo dakako kao i uvijek do sada – vlastitim snagama i sredstvima Krapinsko-zagorske županije realizirati i ovaj projekt“ – naglasio je župan Kolar te dodao kako vjeruje da će sanacija i otklanjanje nedostataka na sportskoj dvorani biti gotovo do početka školske godine ili do jesenskog zahlađenja.

Ravnateljica Osnovne škole Lijepa naša Tuhelj Snježana Romić istaknula je kako su problemi sa dvoranom prisutni od samog početka njezinog rada 2010. godine. „Ravnateljica sam od 2014. godine i od prvog dana se borim sa prokišnjavanjem velikog glavnog krova i malog ravnog krova, a uz to imamo i druge nedostatke koje smo povremeno rješavali manjim zahvatima. Zahvaljujem našem osnivaču Krapinsko-zagorskoj županiji i Zagorskoj razvojnoj agenciji, koja je pomogla u pisanju projekta za otklanjanje nedostataka“ – kazala je ravnateljica Romić.

TRANSPARENTOST DODJELE SREDSTAVA

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić ovom se prilikom osvrnuo se na transparentnost u provođenju natječaja i dodjeli sredstava. „Ono što je tragično i što bih naglasio, a to smo često kolega Vešligaj i ja kroz pisma resornim ministarstvima i „vrisku“ u Saboru ukazivali, je jedna netransparentnost u dodjeli sredstva. Bilo da su ta sredstva iz Europske unije, bilo da su iz hrvatskog proračuna. Apsolutno je nedopustivo da prioritetne stvari poput obrazovanja imaju malen udio u dodjeli sredstava za sufinanciranje, a da se financiraju neke stvari koje mogu čekati bolja vremena  – takozvani mrtvi kapitali“ – poručio je potpredsjednik Sabora Hajdaš Dončić. 

 

OTVARANJE VRTIĆA 1. LISTOPADA

Načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja je nakon obilaska gradilišta novog vrtića u Tuhlju, koji se nalazi u neposrednoj blizini školske sportske dvorane, istaknuo: „Nalazimo se u objektu čiju je gradnju Tuhelj čekao dugo godina te ju je konačno i dočekao. Radovi teku prema terminskom planu te bi vrtić trebao biti otvoren 1. listopada. Površina objekta je 470m2, predviđene su dvije odgojne skupine sa 42-oje djece, no posebno bi me razveselilo kad bi imali i potrebu sa širenjem. Naime, projektiranjem je predviđeno da uz malo ulaganja za dodatnu odgojnu ili jasličku grupu možemo prenamijeniti multufunkcionalnu sportsku dvoranu. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da općina Tuhelj dobije vrtić, no prije svega mojim sumještankama i sumještanima na strpljenju kroz sve ove godine u kojima nismo imali ovakvu mogućnost“ – poručio je načelnik Hercigonja te naglasio kako je vrijednost projekta gradnje vrtića 8,3 milijuna kuna, od čega se 6,6 milijuna kuna odnosi na bespovratna sredstva iz europskih fondova, dok je ostatak financiran iz općinskog proračuna.

Župan Kolar istaknuo je da će otvaranje vrtića osobito pomoći brojnim roditeljima s područja Tuhlja, koji svoju djecu voze u vrtiće u okolnim mjestima, dok je potpredsjednik Sabora Hajdaš Dončić naglasio kako će buduće vlade morati razmisliti kako pomoći jedinicama lokalne samouprave u sufinanciranju samih vrtića. „Kao što ulaže u osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, država će morati potpomagati rad vrtića u sredinama koje nemaju velike izvorne prihode“ – poručio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.


Fotogalerija